Garash, în topul dulciurilor recomandate de ghidul culinar Taste Atlas 

Prăjitura Garash a luat locul 5 în clasamentul general al celor mai bune deserturi din lume. De asemenea, prăjitura Garash s-a plasat pe locul 50 în clasamentul celor mai bune preparate culinare din lume şi respectiv pe locul 10 în topul celor mai bune preparate ce pot fi servite la Sofia.

Tortul Garash este unul dintre cele mai populare deserturi bulgare. Această prăjitură constă în cinci straturi delicate de nuci măcinate, acoperite cu un ganaş din ciocolată neagră. Întregul tort este acoperit cu o glazură de ciocolată neagră şi este decorată cu bucăţele de nucă de cocos sau portocale, nuci sau topping de ciocolată. Este un desert considerat foarte decadent şi dulce, fiind servit în porţii mai mici decât alte deserturi similare.

Povestea tortului Garash: desertul inventat de un cofetar austro-ungar

Tortul Garash a fost inventat de un cofetar austro-ungar, Kosta Garash, în anul 1885. În acea perioadă, Kosta Garash lucra într-un hotel de lux din oraşul Ruse (de pe Dunăre), unde a servit pentru prima oară această prăjitură. Ulterior s-a mutat la Sofia şi a continuat să prepare această prăjitură, care în scurt timp a devenit un celebru desert bulgăresc care se regăseşte în zilele noastre în meniurile a numeroase patiserii şi restaurante din Bulgaria.

Unde poți gusta prăjitura Garash

Prăjitura Garash este un preparat foarte popular, servit în numeroase restaurante din Bulgaria, însă cele mai populare locuri în care poate fi servit sunt: Cofetăria Laguna din Sofia şi lanţul de restaurante Happy Bar & Grill.

Dar și în localul Grand Cafe din centrul Sofiei, unde prăjitura este preparată conform unei reţete ce a trecut din generaţie în generaţie în familia cofetarului şef. Acest produs a fost comparat cu prăjitura Garash originală servită pe vremuri la fosta Cofetărie Savoy de clienţii suficient de în vârstă pentru a avea norocul să încerce acest deliciu.

Specialități culinare bulgărești de top

Bulgaria este prezentă pe harta ghidului culinar Taste Atlas şi prin:

 • - preparatele cu carne Banska kapama
 • - chiftelele Chirpan
 • - ciorba de peşte Ribena
 • - mezeluri precum pastrama file Elena, Panagiyrska lukanka, Strandzhanski dyado
 • - preparate la cuptor precum patatnik şi banitsa, ultimul fiind şi cel mai popular preparat din bucătăria bulgară
 • - iaurtul bulgăresc (”kiselo mlyako”), considerat drept unul dintre cele mai vechi feluri de iaurt, care, conform site-ului Taste Atlas, este cea mai populară băutură pe bază de lactate din lume

Despre ghidul culinar Taste Atlas

Taste Atlas (tasteatlas.com) este atât o hartă cât şi un ghid culinar al celor mai gustoase preparate tradiţionale din întreaga lume, oferind informaţii cu privire la ingrediente, istoria dar şi cele mai bune locaţii unde poate fi servit fiecare preparat culinar.

Rețetă tort bulgăresc Garash

Ingrediente pentru prăjitura Garash:

Pentru straturi (blat)

 • 10 albușuri de ou
 • 400 g de miez de nuca mărunțit fin
 • 200 g zahar

Pentru umplutură

 • 400 g smântână lichida pentru deserturi
 • 100 g zahar
 • 450 g ciocolata neagra (pentru topit)

Poți alege și varianta de umplutura tradițională, cu crema de unt (mai bogata în calorii, prezentata în video-ul de mai jos)

Garash de ciocolata

 • 200 g de ciocolata neagra (pentru topit)
 • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
 • fulgi de cocos sau fistic mărunțit pentru decor

În mod tradiţional, tortul nu este ornat cu căpşuni, însă poţi face acest lucru dacă doreşti să-i oferi un plus de culoare, respectiv pentru a-l face mai estetic.

Mod de preparare prăjitură Garash

Preîncălzeşte cuptorul la o temperatură de 160 de grade. Vei avea nevoie şi de o formă de tort rotundă, cu diametrul de cca 25 cm, a cărei bază o vei tapeta cu hârtie de copt, potrivit travelplanner.ro.

Albuşurile (care trebuie să fie la temperatura camerei) se bat cu mixerul într-un bol, adăugând treptat zahărul în ploaie. Atenţie, albuşurile nu trebuie să fie bătute nici prea mult (căci blatul va deveni casant), însă nici prea puţin. Compoziţia pentru blat trebuie să se desprindă uşor de pe telurile mixerului. Cu ajutorul unei spatule, se adaugă apoi nuca pisată, care va fi amestecată uniform. 

Vei împărţi compoziţia de albuş mixat cu zahăr şi nucă în 4 sau 5 părţi egale şi vei tapeta baza tăvii de tort cu fiecare dintre acestea, pe rând, nu înainte de a pune de fiecare dată şi hârtie de copt.  Fiecare foaie de blat trebuie să stea la cuptor în jur de 5-7 minute, urmând că ulterior să fie scoasă pe hârtia de copt pe care a fost aşezată şi lăsată la răcit. 

După ce ai repetat această procedură de 4-5 ori, vei avea acelaşi număr de foi pregătite pentru realizarea tortului.

Pregătirea umpluturii

Ciocolata se topeşte la bain-marie şi se lasă la răcit circa 5 minute. Smântâna lichidă se bate alături de zahărul turnat în ploaie, urmând ca ulterior să fie amestecată cu ciocolată, până capătă un aspect omogen.

Pe un suport de tort se aşază o primă foaie de blat, urmând ca mai apoi să torni un strat de cremă de o grosime medie. Repeţi procedura până termini foile pe care le-ai pregătit anterior, turnând crema inclusiv pe ultima foaie, pe care o vei nivela bine pe toată suprafaţa tortului.  Tortul se pune mai apoi la frigider pentru 1-2 ore. 

Garash de ciocolată

Se topeşte ciocolata la bain-marie, adăugând şi cele două linguri de ulei pentru strălucire. Se lasă puţin la răcit, iar apoi se toarnă pe deasupra tortului scos de la frigider, într-un mod uniform, pornind chiar din centrul tortului.  După ce s-a răcit glazura, se pune din nou tortul la frigider, pentru a se întări. Înainte de servire, se presară fulgi de cocos sau fistic mărunţit pe deasupra. 

Foto shutterstock.com