Ștrudelul cu mere este o rețetă clasică a bunicilor, avându-și originile în cultura imigranților din Austria și din alte țări europene.
Ingredientele de care ai nevoie:
- 1 aluat congelat sau preparat în casă
- 5 sau 6 mere de mărime medie (Puteți folosi mere roșii, care sunt mai dulci, sau mere verzi, care le vor da o notă de aciditate).
- 1/2 ceașcă de zahăr (Îl puteți înlocui cu îndulcitor sau cu îndulcitorul pe care îl folosiți de obicei).
- 50 de grame de unt sau margarină.
- suc de lămâie
- Scorțișoară, migdale prăjite și tăiate mărunt, zahăr pudră, nuci (opțional).
Cum se prepară ștrudelul cu mere
Se decojesc și se taie merele în felii sau cuburi mici. Le sotezi într-o tigaie cu o lingură de unt sau cu orice grăsime pe care o ai acasă. Când fructele devin zemoase, adăugați două linguri de zahăr sau îndulcitor și câteva picături de suc de lămâie pentru a preveni oxidarea. Când sunt fragede și ușor caramelizate, se iau de pe foc și se lasă să se răcească câteva minute.
Se întinde aluatul, de preferință din foietaj, și se întinde până când este foarte subțire.
Întindeți aluatul cu mult unt, care trebuie să fie aproape topit. Se presară apoi cu zahăr și se distribuie merele, care trebuie să fie reci, în așa fel încât fiecare colț să fie acoperit cu mult preparat dulce. În această etapă, dacă vă plac, puteți adăuga o mână bună de nuci.
Îndoiți aluatul cu grijă. Ideal ar fi să nu-l înfășurați, ci să faceți pliuri mici. Când ajungeți la capete, împăturiți-le spre interior și sigilați-le cu vârful degetelor. Dacă nu reușiți să-l închideți ușor, umeziți capetele cu apă și apăsați-le cu degetele.
Se transferă preparatul într-o tavă de copt unsă în prealabil cu unt, se unge aluatul ușor cu unt pe deasupra și se presară o ploaie de zahăr. Se coace în cuptorul mediu-încălzit timp de 15-20 de minute.
Când strudelul este auriu, scoateți-l din cuptor și lăsați-l să se răcească. Dacă doriți să-i dați o notă specială, îl puteți servi cu puțină frișcă, o cupă de înghețată sau doar cu puțin zahăr pudră.