Vinul fiert este pe toate drumurile iarna: in localuri, la targurile de sarbatori, in apropierea patinoarelor si a partiilor si chiar si acasa. Consumul de alcool trebuie sa mearga mana in mana cu moderatia, insa vinul fiert este mai mult decat o licoare bahica. Acesta nu este doar gustos, ci si benefic pentru sanatate, in cele mai multe cazuri; are, desigur, si contraindicatii pentru unele persoane, insa daca il consumi cu atentie si responsabilitate, poate fi un adevarat "medicament" pe timp de iarna.

De ce e bine sa bei vin viert

Puţini ştiu ca vinul roşu fiert are mai multe beneficii pentru sănătate:

• este un veritabil inamic al răcelilor atât de frecvente în sezonul rece;

• stimuleaza digestia şi apetitul;

• este un puternic antioxidant, datorita melatoniei;

• reduce riscul de cancer, atunci când este consumat cu moderaţie; un pahar pe zi scade riscul de cancer la plămâni cu 13#, 4 sau mai multe pahare diminuează riscul de cancer e prostată cu 50%, iar unul-două pahare pe zi te pot ajuta să ţii la distanţă cancerul mamar;

• redă tonusul vascula şi previne apariţia şi agravarea aterosclerozei;

• reglează presiunea arterială, în special la persoanele care suferă de hipertensiune

• poate preveni boala Alzheimer şi demenţa.

Vinul roşu fiert sau "crud" este bogat în potasiu, fluor, fosfor şi colină.

Cine trebuie să evite consumul de vin fiert

De cele mai multe ori vinul fiert este vin roşu, astfel că el nu este recomandat pentru oricine. Vinul viert este chiar contraindicat pentru persoanele cu un nivel ridicat al trigliceridelor, pentru cele care suferă de migrene, pentru gravide şi pentru persoanele care încearcă să piardă din greutate.

Specialiştii atrag atenţia că, la fel ca orice băutură alcoolică, dacă este consumat în exces vinul fiert poate creşte riscul de boli hepatice, cardiovasculare, de cancer şi, cel mai grav, poate da dependenţă.

Indiferent de reţeta după care îţi place să fie preparat vinul fiert, cu mai multă sau mai puţină scorţişoară, cu sau fără cuişoare ori anason, cu sau fără piper, secretul pentru a te bucura din plin de savoarea unei căni de vin fiert şi de beneficiile ei pentru sănătate este moderaţia!

Tags: vin fiert, iarna