Da o fuga pana la piata si cauta flori de soc. Nu le spala, ca sa le pastrezi aroma naturala. Alege-le pe cele mai inflorite. Apoi, pune-te pe treaba.

Ingrediente:

  • 25 flori de soc
  • 1 lamaie
  • 1,2 kg zahar alb
  • 1 litru de apa
  • 50g sare de lamaie

Preparare:
Scutura florile de soc bine ca sa nu ascunda insecte si curata-le de frunze. Pune-le intr-un bol.

Apoi, taie lamaia in mai multe bucati, cu tot cu coaja, si pune-o in bol alaturi de soc.

Intr-o tigaie mai mare, amesteca zaharul cu apa, si lasa-le la foc mediu pana se dizolva zaharul. Ia tigaia de pe aragaz si adauga acidul citric. Lasa totul sa se raceasca.

Cand e rece, toarna siropul in bolul in care se afla florile de soc si lamaia. Acopera cu o folie de plastic si lasa sa stea peste noapte, la temperatura camerei.

In urmatoarea zi, strecoara florile de soc si savureaza socata dintr-o carafa.

O alta reteta pe care o poti incerca este urmatoarea:  topesti zaharul in apa, adaugi florile de soc si mai multe lamai (3-4) si le lasi la macerat 3-4 zile. Acidul citric din lamai va fermenta si ii va da socatei acea prospetime care o face ideala pentru zilele de vara.