Da o fuga pana la piata si cauta flori de soc. Nu le spala, ca sa le pastrezi aroma naturala. Alege-le pe cele mai inflorite. Apoi, pune-te pe treaba.
Ingrediente:
- 25 flori de soc
- 1 lamaie
- 1,2 kg zahar alb
- 1 litru de apa
- 50g sare de lamaie
Preparare:
Scutura florile de soc bine ca sa nu ascunda insecte si curata-le de frunze. Pune-le intr-un bol.
Apoi, taie lamaia in mai multe bucati, cu tot cu coaja, si pune-o in bol alaturi de soc.
Intr-o tigaie mai mare, amesteca zaharul cu apa, si lasa-le la foc mediu pana se dizolva zaharul. Ia tigaia de pe aragaz si adauga acidul citric. Lasa totul sa se raceasca.
Cand e rece, toarna siropul in bolul in care se afla florile de soc si lamaia. Acopera cu o folie de plastic si lasa sa stea peste noapte, la temperatura camerei.
In urmatoarea zi, strecoara florile de soc si savureaza socata dintr-o carafa.
O alta reteta pe care o poti incerca este urmatoarea: topesti zaharul in apa, adaugi florile de soc si mai multe lamai (3-4) si le lasi la macerat 3-4 zile. Acidul citric din lamai va fermenta si ii va da socatei acea prospetime care o face ideala pentru zilele de vara.