Cuba Libre isi are originile, asa cum ii spune si numele, in Cuba, in perioada unei miscari liberale care i-a urmat razboului hispano-american (1898).  Astazi, este unul dintre cele mai populare cocktailuri din intreaga lume.

Ingredientul principal intr-un Cuba Libre este romul, bautura nationala a Cubei. Se recomanda folosirea unui tip de rom Gold Label (auriu, pastrat in butoaie de stejar cel putin trei ani) sau Dark Label (mai colorat, cu timp mediu de invechire, de pana la 15 ani), deoarece acestea au o aroma mai pronuntata si calibreaza mai bine dulceata data de cola.

De asemenea, dulceata sucului este temperata si de zeama de lime care se foloseste in reteta originala de Cuba Libre. De regula, este utilizat sucul de la un lime intreg intr-un cocktail. Adesea, un pahar de Cuba Libre este decorat si cu o felie (sau mai multe) de lime.

Cum se pregateste un Cuba Libre?

 

Pentru acest tip de cocktail, recomandam folosirea unui pahar cilindric, inalt, de tip Collins sau highball.

Stoarce un lime direct in paharul de cocktail. Adauga o felie de lime (sau mai multe, dupa gust).

Adauga in pahar cuburi de gheata si circa 50 de ml de rom. Toarna cola pana cand paharul este plin si amesteca usor folosind coada unei linguri.