Surpriza a fost faptul ca notele maxime le-au obtinut vinurile producatorilor mici, care incep astfel sa-si impuna filozofia: calitate, nu cantitate. Preferintele celor 8 maestri vor constitui un ghid care sa ii ajute pe oameni  sa aleaga de pe piata ce este mai bun.

La Valea Verde, in satul Cund, intr-un peisaj de poveste din judetul Mures, opt dintre cei mai mari specialisti ai lumii in vin au evaluat aproape 250 de vinuri de top din Romania si Republica Moldova.

Si fiecare si-a spus istoria: de la boaba arsa de soare pana la licoarea magica si parfumata din pahar. Juriul a fost impartit in patru echipe, iar notarea s-a facut cu puncte de la 3 la 5. Disputele au fost aprinse.

Caroline Gilby este master of wine din 1992 si cunoaste foarte bine vinurile romanesti. De aceea s-a luptat la jurizare cu colegii ei pentru o Feteasca Alba veche de 7 ani cu aroma de piersica si fructe exotice. Si Tamaioasa Romaneasca, anul acesta din podgoria Dragasani, a primit punctaje maxime. Un vin unic cu buchet de miere de salcam, trandafiri si arome minerale.

Caroline Gilby master of wine Marea Britanie: "Au aparut foarte multi producatori noi in ultimii ani si care inca experimenteaza. Nu spun ca deja nu aveti vinuri bune, dar cred ca mai aveti inca lucruri bune de aratat."

Unul dintre cele mai bune vinuri din acest an a fost ales un cupaj de Feteasca Neagra cu Merlot din zona viticola Colinele Dobrogei, produs de un viticultor din Franta, mutat pe meleagurile noastre. Gustul de vanilie si lemn ars, cafea si scortisoara, provenit de la maturarea corecta in butoaie de stejar i-a cucerit pe somelieri.

Insa, pentru ca este vara, o sectiune speciala a fost reprezentata de vinurile rose. De la cele intense pana la celebrul rose-somon pal, inventat la origine in Provence, in sudul Frantei, si incercat cu succes si de cativa mici producatori de la noi.

Helmuth Koecher, master of wine Italia: "Simti strugurii, simti prospetimea, simti aciditatea si simti placerea si il apreciezi. Important pentru vinul romanesc sa fie o expresie a teritoriului, care trebuie sa fie unica."

Iar rezultatele degustarilor de la Cund se vor regasi intr-un ghid al vinului, "The Wine Book of Romania", primul proiect care reuneste vinurile din zonele viticole ale celor doua tari, ghid care va fi lansat in martie 2016.

Marinela Ardelean, presedintele juriului: "Cramele micute au avut mai mult success, as putea spune ca acest ghid va fi o adevarata revelatie pentru industria vinului din Romania."

Strainii care au reusit in acest domeniu le transmit autoritatilor sa ii sprijine pe producatori de talie mica si medie care lucreaza parcele mici si scot produse de calitate. Este singurul mod in care Romania poate patrunde pe piata vinurilor, in zona selecta a marilor jucatori.

Vezi video pe www.stirileprotv.ro!