IPA
India Pale Ale (IPA) este cel mai popular tip de bere artizanala din lume. Se spune ca recunosti o IPA buna dupa aroma, mirosul si gustul amarui al hameiului. IPA-urile sunt adesea bogate in alcool (peste 6%) si au un gust dulceag de malt, pentru a balansa amareala. Adesea, vei asocia gustul unei IPA cu citrice si fructe tropicale.
Cum o folosim in bucatarie?
Deoarece are un continut foarte ridicat de hamei, este putin mai dificil sa folosim o IPA in mancaruri. Este o alegere excelenta pentru marinatele de carne de pui sau de porc sau poate fi folosita in prajiturile pe baza de citrice.
Lager
Lager (sau pils) este tipul de bere pe care il gasim cel mai des pe rafturile magazinelor si pe care-l asociem cu “berea de masa”. Chiar si asa, este un stil mult mai complex decat ne putem imagina. Cu cat vei incerca mai multe tipuri de bere lager, vei descoperi gusturi si arome diferite.
Cum o folosim in bucatarie?
Este un tip de bere care merge in mancarurile complexe, care petrec mult timp pe foc. O putem folosi intr-o tocanita, intr-un gulas sau chiar intr-un curry. De asemenea, lagerul merge de minune si in aluaturile de pizza sau de gogosi.
Berea din grau
Berea din grau este cea pe care o numim “bere nefiltrata”. De fapt, avem doua tipuri de beri din grau: wit-ul belgian, facut cu seminte de coriandru si coaja de portocale, cu un post-gust usor piperat, respectiv weiss-ul german, mai dulceag, cu arome de citrice si chiar banane. Ambele sunt niste beri bogate, aromate si lipsite de amareala.
Cum o folosim bucatarie?
Berea din grau este excelenta in aluaturile de placinte si de prajituri. Pentru ca nu este foarte amara, poate fi folosita in mancarurile picante (cu influente asiatice, mexicane etc.).
Stout si porter
Stout-urile si porter-urile sunt cele mai cunoscute tipuri de bere neagra. Desi nu sunt foarte diferite intre ele, putem spune ca berea stout este mai corpolenta si are aroma de cafea, iar berea porter este ceva mai apoasa, dulceaga si cu gust de ciocolata.
Cum le folosim in bucatarie?
Berile negre sunt perfecte pentru gatit. Se potrivesc in tocane bogate cu carne de vita (chiar si in Boeuf Bourguignon sau Carbonade Flamande), in sosuri de carne (precum Bolognese) si pot constitui baza unor sosuri pentru gratar, cu care puteti unge diferite preparate.
Berea belgiana (dubbel si quadrupel)
Dubbel si quadrupel sunt doua stiluri de bere aramii specifice abatiilor belgiene, care merita puse in aceeasi categorie datorita culorii si originii lor. Despre Dubbel putem spune ca au o tenta de stafide si de paine neagra, cu ceva condimente, in timp ce in Quadrupel vom regasi o cantitate mai ridicata de alcool (de regula peste 9%), cu arome de prune, rom si condimente din belsug.
Cum le folosim in bucatarie?
Cel mai asociat fel de mancare cu aceste tipuri de bere este Carbonade Flamande (tocana belgiana de vita in sos de bere), dar merg de minune si pentru glazurarea carnii pe gratar. De asemenea, sunt destul de aromate pentru a fi folosite chiar si intr-o panna cotta.