Sauvignon Blanc.

Este una dintre cele mai potrivite alegeri in bucatarie. Are continut moderat de alcool si aciditate din plin. Nefiind foarte puternic in alcool, se evapora usor atunci cand este folosit in mancare.  Il recomandam in preparate cu fructe de mare sau in sosuri pe baza de smantana. Si inca un sfat: nu folosi in mancare vinuri ieftine, ci vinurile pe care tie iti place sa le bei.

 

Sherry

Vinul sherry (care poate varia de la alb la rosu) da un gust fresh mancarii si face preparatele mai complexe. Este un vin foarte versatil si poate fi folosit la deglasare, la a potenta aromele din sosuri si merge de minune consumat la aperitiv. :-) 

 

Marsala

Pe langa faptul ca este un vin desert foarte bun, Marsala (da, exista si in varianta alba) este excelent si in mancare. Pui Marsala (pui cu smanta si ciuperci) este cea mai cunoscuta reteta in care se foloseste acest tip de vin, dar poate folosit si in deserturi italienesti precum zabaione.

 

Vinul spumant

Este potrivit intr-o vinegreta sau intr-un sorbet, dar este si un inlocuitor foarte bun al vinului alb in sosuri (precum frantuzescul beurre blanc). Bulele din vinul spumant dispar cand acesta este gatit, deci e o idee buna sa folosesti la gatit orice sticla de prosecco sau sampanie deschisa si uitata in frigider.

 

Vinul de Madeira

Un alt vin fortifiat care este produs in mai multe tipuri, Madeira este delicios, fie ca il consumam ca atare sau il folosim in mancare. Foloseste-l in sosuri de carne, precum bolognese sau gravy sau ca inlocuitor al Sherry-ului in orice alta reteta iti vine in minte.