Sensibilitatea la alcool crește semnificativ cu vârsta. Nu mai poți consuma aceeași cantitate de alcool și nici aceleași băuturi ca atunci când erai în floarea vârstei. Acesta este avertismentul experților de la National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA).
 
Băutele cu prietenii din facultate și nopțile pierdute trebuie să rămână o dulce amintire. După 40, 50 sau 60 de ani, chiar și două pahare de băutură pot produce o mahmureală gravă, care să ne țintuiască în pat a doua zi. De asemenea, problemele de sănătate și medicamentele zilnice pot interfera cu alcoolul. Băutura afectează și calitatea somnului. De aceea se recomandă renunțarea la consumul de băuturi alcoolice în totalitate.
 
Specialiștii au făcut și o listă cu băuturile pe care trebuie să le evităm de la o anumită vârstă, arătând și motivele pentru care acestea devin periculoase. Dacă ai peste 65 de ani și nu vrei să renunți definitiv la alcool, medicii recomandă evitarea anumitor licori.
 
Iată mai jos cele 5 feluri de băuturi de pe lista interzisă
 
1. Băuturile tari
 
De evitat băuturile seci care au mai mult de 30% alcool. Combinația de alcool cu medicamente este periculoasă. Poate provoca hemoragii interne, amețeli și probleme cu ficatul.
 
2. Brandy
 
Doctorii recomandă evitarea tuturor "tăriilor", dar dintre toate, brandy - coniacul este cel mai periculos. Coniacul este cunoscut ca fiind cel mai mare generator de mahmureală. Acesta conține anumite chimicale (congeneri) care îi dau gustul distinct. Sunt produse prin fermentație și sunt cele mai dificile pentru descompunerea în ficat, așa că dau dureri de cap direct proporționale cu cantitatea băută. Băuturile bogate în congeneri includ whisky, coniac și tequila. Whisky-ul Bourbon are un conținut excepțional de congeneri.
 
Pe de altă parte, băuturile incolore - cum ar fi vodca, ginul și romul - au niveluri scăzute de congeneri. Vodca nu conține aproape deloc congeneri.
 
3. De evitat berea neagră
 
Berea blondă conține în general mai puțin alcool decât cea neagră. Băuturile alcoolice provoacă deshidratare, așa că trebuie să te hidratezi și mai bine când ai înaintat în vârstă. Regula: 500 ml de apă după fiecare 500 ml de bere neagră.
 
4. Vin alb
 
De evitat vinurile care conțin mulți sulfiți. Vinurile albe conțin mai mulți sulfiți decât cele roșii, așa că ultimele trebuie preferate. Mai ales pentru că ele conțin și resveratrol, un antioxidant bun pentru sănătate.
 
5. Băuturi dulci
 
Acestea pot masca volumul de alcool conținut, aș că te pot face să bei mai mult.  Băuturile alcoolice îndulcite și romul tare sunt și mai periculoase pentru diabetici. Alcoolul este deja bogat în carbohidrați, pe care organismul îi transformă în glucoză. Așa că se pot depăși nivelurile de glucoză în sânge care pot fi ținute sub control cu medicație pe insulină.
 
Foto shutterstock.com