Kebab-ul nu e nimic mai mult decat carne fripta la foc puternic. Aproape toate felurile cu carne sunt numite kebab (kebap) in Turcia, dar fiecare are ceva specific. In general, kebabul se prepara din carne de miel, dar exista varietati si cu carne de pui. Şiş kebab sunt cele mai populare frigarui facute cu carne de miel si legme (rosii, vinete si ceapa).
Pe langa ele, turcii se mai lauda cu Döner Kebap asemanator muntelui de carne perpelit la flacara, pe care il gasim si in shaormeriile de la noi. Asemanarea se opreste, insa, aici pentru ca Döner Kebap se serveste cu sos de rosii proaspete pe o lipie pufoasa si putin unt topit. Langa el poti sa pui si iaurt rece si cateva frunze de patrunjel.
Specialitati din Cappadocia
Çömlek Kebab sau kebab la oala de lut este un fals kebab pentru ca nu are nimic din asemanarea celui clasic. Doar numele te trimite cu gandul la el, dar este mai mult o tocanita cu carne (pui, vita sau miel) si legume (mai ales rosii), facuta la foc mic, intr-o oala de lut sigilata bine.
Ca sa fie facuta ca la carte trebuie sa stea la cladura cel putin 5 ore, asa ca in multe restaurante trebuie sa iti faci rezervare si sa anunti dinainte ca vrei sa o servesti la masa. In unele restaurante este nevoie chiar de un avans de 12 ore pentru a fi sigur ca vei putea manca aceasta specialitate.
Cappadocia este o regiune faimoasa pentru artistii care lucreaza in lut, asa ca vasele in care se pregateste Çömlek Kebab nu sunt o problema, mai ales ca in mod traditional vasul in care este gatit nu mai poate fi refolosit pentru ca este spart in momentul servirii.
Traditia cuptorului cu lemne
Cappadocia este faimoasa nu numai pentru relieful extrem, plin de forme rare, ci si pentru cateva traditii culinare. Oamenii locului obisnuiau sa isi pregateasca mancarea intr-o vatra construita chiar in mijlocul bucatariei, in pamant. Se numea Tandoori si mai sunt putine locuinte care sa o aiba in prezent. Cuptorul din podeaua casei era incalzit cu lemne si putea coace paine, fripturi si delicioasele tocanite in vase de lut.
Acum, doar putine bucatarii de restaurant se pot lauda cu astfel de cuptoare cu lemne. Cele mai multe sunt facute din piatra, iar preparatele care trebuie sa fie lasate multe ore la foc mic sunt ascunse in spatele cuptorului, departe de flacara.
Daca vacanta de vara ti-o petreci anul acesta in Turcia, nu rata experienta culinara a unui Çömlek Kebab. Cere langa el o pidda cu seminte de susan si o salata proaspata cu rosii, castraveti si ardei. Cand te intorci, asteptam sa ne povestesti daca ti-a placut.