Cardamom
Indienii folosesc doua tipuri de cardamom in bucatarie: cel verde si cel negru. Cel verde se foloseste in orice, de la amestecuri de condimente la bauturi, curry-uri chiar deserturi. Are o aroma proaspata, dulce si poate fi folosit intreg. De cealalta parte, cardamomul negru este mult mai puternic, motiv pentru care sunt folosite doar semintele.
Coriandru
Coriandrul este omniprezent in bucataria indiana, este laudat pentru aromele sale usor citrice si poate fi folosit in nenumarate feluri. Semintele de coriandru sunt prajite pana devin aurii si sunt utilizate ca atare, in timp ce coriandrul intreg este baza multor amestecuri de condimente. De asemenea, pudra de coriandru este unul dintre cele mai comune condimente din gastronomia indiana.
Turmeric
Turmericul este condimentul responsabil pentru culoarea multor preparate indiene. Are si rolul de a potenta aromele si este recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatoare. Foloseste-l in cantitati mici pentru a da curry-urilor acea culoare galben-aurie specifica si ai mare grija sa nu iti patezi hainele. :-)
Seminte de mustar
Semintele de mustar pot fi negre, galbene sau maronii si sunt folosite fie separat, fie impreuna in bucataria indiana. Isi elibereaza aroma cand sunt zdrobite sau gatite in ulei de masline. Sunt nelipsite din amestecurile pentru curry-uri, iar uleiul in care au fost gatite poate fi folosit pentru a da gust supelor si legumelor.
Chimion
Multe curry-uri indiene contin acest condiment puternic si aromat. Chimionul este intalnit cel mai adesea tocat (asa are cea mai intensa aroma) si se foloseste pentru a da o tenta usor afumata preparatelor indiene. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont cand gatesti cu chimion este ca se arde foarte usor (iar in acest caz da mancarii un gust amarui), deci recomandam sa fie prajit maximum 30 de secunde, lasat la racit si dupa adaugat in mancare.
Sofran
Stim despre sofran ca este cel mai scump condiment din lume si ca este mai valoros decat aurul. Firele de sofran sunt, de fapt, staminele unei flori numite Crocus sativus (inrudita cu brandusa) si trebuie culese de mana. Cu cat este mai proaspat sofranul, cu atat va fi mai intensa culoarea lui. Pentru ca este un condiment foarte intens, trebuie folosit in cantitati mici si este adesea dizolvat in apa sau in lapte inainte de a fi folosit in preparate.
Garam masala
Garam masala este un termen generic dat amestecurilor de condimente, asa ca difera in functie de fiecare regiune a Indiei. In general, garam masala poate contine piper, scortisoara, cardamom, cuisoare, foi de dafin si multe alte condimente. Intr-o reteta, garam masala se adauga la final, pentru a da un plus de aroma preparatului. Este o alegere buna daca te afli la prima experienta cu mancarea indiana.