Problema cu al cincelea gust, atat de iubit si tot mai apreciat, este ca il gasesti in produse pe care, in mare parte, nu prea le incluzi intr-o dieta. Se afla in rosii, ketchup, parmezan, sunca afumata, carne de vita, sos de soia, sos de stridii, vin, supe sau ciorbe, ciuperci shiitake uscate.
Umami este numele pe care japonezii l-au gasit pentru acest gust desavarsit, considerat peste gusturile de baza (sarat, amar, acru si dulce), care s-ar traduce pe scurt in gust delicios sau savuros. Supriza ultimului studiu, publicat in The American Journal of Clinical Nutrition este ca umami este gustul care te poate tine in forma pentru ca taie foamea si iti induce senzatia ca esti satul.
Umami se bazeaza pe o serie de glutamati detectati de receptorii gustativi de pe limba si acesta este motivul pentru care aditivul glutamat monosodic este utilizat ca un stimulator de arome.
Potrivit acestui studiu, glutamatul monosodic face ca produsele alimentare in care este incorporat sa devina mai gustoase si ofera, din acest motiv, o satisfactie mai mare.
Studiul facut de cercetatorii de la Universitatea Sussex a descoperit ca glutamatul monosodic creste satietatea atunci cand este combinat cu proteine. In cazul subiectilor care au primit mancare cu acest aditiv au mancat mai putin, dar s-au declarat pe deplin satisfacuti de masa. ceea ce i-a facut pe oamenii de stiinta sa sustina ca umami controleaza apetitul.
Sursa: Daily Mail