Vitamina B9 sau acidul folic este prezenta in multe surse naturale. Este o vitamina necesara in buna functionare a organismului pentru ca ajuta in diviziunea celulara si in dezvoltarea celulelor. O deficienta de acid folic poate duce la anemie in cazul adultilor si la incetinirea cresterii in cazul copiilor. In plus, este esentiala in sarcina pentru o dezvoltare normla a bebelusului.
Vitamina B9 este solubila in apa, asa ca este rara o supradoza a acesteia din surse naturale. Daca te-ai hotarat sa iti cresti aportul de acid folic iata ce alimente poti include in meniul zilnic.
1. Sparanghel
Aceasta leguma putin aratoasa este una dintre cele mai bogate in nutrienti. Nu ii lipseste nici acidul folic. 100g de sparanghel contin 149mcg de acid folic. Ceea ce inseamna 37% din doza de care ai nevoie zilnic. Pe langa acid folic contine si Vitaminele K, C si A, si magneziu. Il poti incerca in:
2. Broccoli
Este laudat pentru proprietatile lui de detoxifiere, dar are si acid folic, oferind 24% din doza zilnica recomandata cu o singura portie. Este recomandat sa il consumi crud sau la aburi pentru a pastra in el toate vitaminele si mineralele.
3.Citrice
Multe fructe contin acid folic, dar citricele sunt printre cele mai bogate. O portocala contine 40mcg, iar un grepfrut 30 de mcg. Pe langa cele doua mai poti adauga pe lista fructelor bune papaya, banane si zmeura. Mananca-le in varianta proaspata sau incearca-le in retete.
4. Avocado
100g de piure de avocado au 45mcg de acid folic iar daca la asta adaugi acizii grasi buni, vitamina K si fibrele, avocado nu ar trebui sa mai lipseasca de pe lista ta de cumparaturi. Adauga-l in salate si sandvisuri sau pregateste celebrul sos Guacamole.
5. Seminte de floarea soarelui
Sunt o gustare permisa si sanatoasa. Sunt ideale si ca topping pentrusalate. Motivele pentru care ar trebui sa le introduci in alimentatie nu sunt legate numai de continutul mare de acid folic: 238mcg la 100g. Semintele de floarea soarelui au si Vitaminele E si B1, fier, magneziu si potasiu.