Pestele supranumit de detractorii sai Frankenfish, in analogie cu Frankenstein, a primit joi unda verde de la Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (FDA) care intr-un comunicat a considerat acest somon "nutritiv" si "sigur pentru consumul uman".
Noul somon, care a primit numele 'AquAdvantage Salmon' de la compania AquaBounty Technologies, a fost modificat genetic pentru a creste de doua ori mai repede decat confratele sau "salbatic" si a atinge dimensiunea minima necesara pentru a fi vandut pe piata.
Concret, somonul modificat genetic ajunge la maturitate dupa 16-18 luni, comparativ cu 30 de luni pentru somonii crescuti in mod natural, gratie hormonului de crestere importat de la o specie de somon care traieste in Oceanul Pacific numit 'chinook' si o gena a pestelui anghila.
Pentru a aproba consumul acestui produs, FDA, responsabila cu reglementarea alimentelor, a cerut companiei Aquabounty, cu sediu in Massachusetts, ca pestele sa fie crescut in doua instalatii terestre din Panama si Canada, in locul tarcurilor oceanice, pentru a impiedica fuga acestor exemplare in natura.
FDA a asigurat in documentul sau de autorizare pentru consumul uman ca nu exista diferente intre somonul de Aquabounty si confratii sai, de aceea produsul nu trebuie sa poarte eticheta speciala de "modificat genetic" cum cer detractorii sai.
In centrul acestei controverse se situeaza industria pescuitului din Alaska, precum si grupuri de consumatori si de aparatori ai mediului, care considera ca decizia FDA va deschide usa vanzarii si altor animale modificate genetic, precum porci, vaci sau pui.
Data la care somonul companiei Aquabounty va ajunge in farfurii este inconjurata de incertitudine din cauza opozitiei supermarketurilor, desi in 2010 compania a informat ca, in cazul in care va fi aprobat, produsul ar putea fi pus in vanzare peste doi ani.
"Somonul AquAdvantage reprezinta un moment de cumpana pentru ca va aduce consumatorilor alimente sanatoase si nutritive, fara sa prejudicieze oceanul si alte habitate marine", a declarat Ronald L. Stotish, presedintele AquaBounty.
In fata numeroaselor critici, compania a subliniat ca somonul modificat genetic reduce costurile de productie si impactul medio-ambiental legate de cresterea acestui peste foarte popular care are acelasi gust, culoare, textura si miros ca exemplare crescute in mod traditional.