"Studiul China" a starnit numeroase controverse in intreaga lume, iar asta pentru ca a plasat alimente pe care majoritatea oamenilor le consuma zilnic in categoria "cancerigene" si "periculoase". Este vorba aici de carnea cea de toate zilele si de lapte, alimente la care multe persoane nici nu concep sa renunte vreodata.
Cartea se bazeaza pe mai multe studii facute de guvernul chinez pe mai bine de 80 milioane de oameni din China si analizeaza legaturile dintre alimente si boli, in special cancer.
1. Cu cat dieta ta e compusa din mancaruri de origine vegetala, cu atat vei fi mai sanatos. Consumul de produse de origine animala (carne, oua, lactate) este relationat cu aparitia bolilor degenerative.
2. Laptele favorizeaza dezvoltarea cancerului. Cercetatorii au observat o legatura intre acestea si, dupa cum sustin ei, poti stopa inmultirea celulelor cancerigene prin micsorarea dozelor de cazeina, proteina principala din laptele de vaca.
3. Alimentatia saraca este mai periculoasa decat produsele cancerigene. Chiar daca eviti produsele din supermarketuri cu multe E-uri, poti fi mai expus in fata bolilor cronice daca nu te hranesti cum trebuie. Iar asta pentru ca mancarea pe care o consumi zi de zi interactioneaza cu substantele cancerigene, facandu-le mai mult sau mai putin periculoase.
4. Proteinele de origine animala sporesc riscul aparitiei cancerului, pe cand cele de origine vegetala te protejeaza de aceasta boala. Inlocuieste-le cu fasole, quinoa, amaranth, mei, nuci, migdale, broccoli - toate sunt niste surse excelente de proteine.
In China, in zonele in care oamenii mananca produse de origine animala in cantitati mai mari, au cele mai mari rate de cancer, boli cardiace si alte boli degenerative. Iar diferentele fata de zonele in care se mananca mai multe legume sunt foarte mari. De exemplu, in zonele in care se mananca mai multa carne, barbatii au un risc de 435 ori mai mare de a face cancer la esofag, iar femeile au riscuri sporite de a face cancer mamar.
5. Chinezii mananca putine lactate si putine produse bogate in calciu. Cu toate acestea, ei sufera mult mai putin de osteoporoza decat vesticii. Explicatia? Proteinele de origine animala consumate in exces duc la eliminarea calciului din corp.
6. Carbohidratii nu sunt dusmanii tai. Da, cei procesati sunt periculosi. Insa plantele sunt pline de carbohidrati sanatosi. Cerealele integrale, fasolea, lintea, fructele si legumele, cartofii sunt recomandate pentru sanatatea pe termen lung.
7. Nu trebuie sa-ti planifici alimentatia de zi cu zi pentru a-ti rezolva o problema de sanatate anume. Daca mananci sanatos, dupa principiile cartii "Studiul China", alimentele pe care le consumi fac bine intregului corp si iti vor face organismul sa functioneze mult mai bine. Ele te vor feri si de diabet, obezitate, boli autoimune, iti vor imbunatati sanatatea oaselor, a rinichilor si a ochilor.
Recent, fiica lui T. Colin Campbell a lansat si o carte de gatit pe baza cartii "Studiul China". Aceasta contine peste 100 de feluri de mancare ce nu contin ingrediente de origine animala.
Ce parere aveti despre acest tip de alimentatie? L-ati urma?