Are deopotriva sustinatori si contestatari. Primii spun ca este cea mai buna cale catre sanatate, cei din urma sustin ca duce la subnutrire. Adevarul? E undeva la mijloc.
Daca te bate gandul sa o incerci trebuie sa stii ca nu e cea mai usor de urmat dieta. Iti trebuie rabdare si mai mult timp de petrecut in bucatarie pentru a pregati mancarea. In general, toate ingredientele sunt taiate, stoarse, pasate sau deshidratate, dar rezultatele sunt uimitor de gustoase si aratoase: supe creme, prajiturele cu blaturi din seminte sau spaghete din dovlecei.
Cei mai multi dintre cei care au adoptat o astfel de dieta sunt vegani. Adica, nu au in alimentatie niciun produs din sursa animala. Altii accepta si branzeturi din lapte nepasteurizat sau oua.
Mancare raw vs. mancare gatita
Principalul motiv pentru care veganii cred in stilul lor de viata este acela ca mancarea raw vegan este mult mai sanatoasa daca nu este gatita. Totusi, sunt putine studii care sa sustina acest crez si sa demonstreze ca prepararea termica a ingredientelor distruge nutrientii. Este, probabil, corect sa spunem ca prin anumite metode de gatire se pot distruge o parte dintre enzimele continute de alimente.
In plus, organismul nu are nevoie de enzimele plantelor pentru digestie pentru ca sistemul nostrum digestiv produce propriile enzime in functie de ceea ce mancam, asa ca nu e neaparat adevarat ca hrana gatita este mai rea decat cea neprocesata in niciun fel. Totusi, foarte des in dietele vegane sunt mentionate alimentele deshidratate, care se obtin cu un deshidrator care foloseste caldura pentru a realiza acest proces. Ce-i drept temperatura nu trece de 65 de grade Celsius, dar chiar si asa este vorba de o preparare termica, care nu asigura distrugerea bacteriilor rele la asemenea temperaturi mici.
Mancare naturala
Un alt motiv pentru care dieta raw vegan este atat de laudata de sustinatorii ei este acela ca hrana ramane in starea ei naturala. Este un fel de reintoarcere la inceputuri, cand oamenii nu gateau mancarea pentru ca nu descoperisera focul. Totusi, omenirea a evoluat si pentru a supravietui a invatat sa manance variat si in alte forme decat strea cruda.
Dieta raw vegan ridica adesea semne de intrebare in privinta aportului de vitamine si nutrienti necesari pentru functionarea organismului. Pentru ca in multe cazuri cei care au un meniu vegan sufera de deficienta de vitamina B12, Fier, Zinc si acizi grasi Omega-3, care pot fi obtinute din produse de origine animala (carne,lapte si oua).
Cat de sanatoasa este dieta raw vegan?
Cu atatea lipsuri, evident ca apare si acest semn de intrebare. Raspunsurile sunt si pro, si contra. De pilda, un studiu finlandez a aratat ca dieta raw vegan duce la scaderea colesterolului si a trigliceridelor, dar in acelasi timp la un deficit de vitamina B12, esentiala in dezvoltarea celulelor. Lipsa ei duce la anemie si probleme neurologice.
Un studiu german a aratat ca adeptii dietei raw vegan pe termen lung au un nivel de vitamina A si beta caroten mare ceea ce ii protejeaza impotriva bolilor cornice. Totusi, licopenul, cel care poate lupta impotriva aparitiei bolilor lipseste. Aceasta substanta, pe care o gasesti in rosii, este in cantitati mai mari daca acestea sunt gatite.
In plus, desi o dieta vegana este foarte buna pentru scaderea in greutate pe termen lung, aceasta poate avea efect asupra densitatii osoase la nivelul soldurilor. Cu toate acestea adepti ai acestui stil de viata sunt peste tot. Multe vedete sunt printre sustinatori, iar modelul lor este urmat si de altii. Demi Moore, Woody Harrelson,Uma Thurman, Nathalie Portman, Sting, Beyonce, Donna Karan si chiar Steve Jobs au sau au avut pentru o perioada de timp o dieta bazata doar pe mancarea in stare cruda.
Unii dintre cei care il urmeaza cred cu tarie ca poate preveni aparitia cancerului. Cine are dreptate, e greu de spus. Cu siguranta nu e o dieta pe care toata lumea sa o poata imbratisa si nici una pe care sa o adopti doar de dragul modei.
Poti sa o iei in considerare pe o perioada scruta de timp si sa te gandesti bine daca esti gata sa o numesti stilul tau de viata de acum inainte. Daca ai ales-o deja, fii atent la semnalele pe care organismul ti le transmite pentru a nu-ti produce dezechilibre grave si a te priva de nutrienti esentiali. Nu trebuie sa te incadrezi in tiparele modei, ci sa iti gasesti masurile proprii de hrana sanatoasa.