Daily Mail a provocat cativa specialisti britanici sa isi dea cu parerea despre studiile numeroase care apar pe tema super-alimentelor cu puteri vindecatoare si efecte miraculoase asupra sanatatii.
Margarina nu reduce colesterolul
Dr Aseem Malhotra, cardiologist sef al Forumului National Impotriva Obezitatii din Marea Britanie, spune ca nu s-ar apropia in ruptul capului de astfel de produse care promit minuni si la astfel isi sfatuieste si pacientii. In primul rand pentru ca sunt scumpe, in al doilea rand pentru ca sunt artificiale si pline de chimicale si in al treilea rand pentru ca nu exista niciun beneficiu demonstrat pentru ele.
“Se poate sa aiba un efect mic asupra colesterolului, dar nu a fost stabilit prin studii clinice ca reduce riscul unui atac de cord. Pe scurt, argumentele legate de partea buna a grasimilor saturate ne trag in piept”, spune medicul, ce isi sfatuieste pacientii sa manance mai bine unt in cantitati moderate.
Argumentul lui principal este un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica, in 2010, in care au fost analizati aproape 350.000 de subiecti timp de 23 de ani si s-a concluzionat ca nu exista dovezi concludente care sa lege grasimile saturate de bolile cardiovasculare.
Morcovii nu tin loc de ochelari
Shamina Asif, membru al Consiliului Colegiului de Optometrie britanic spune ca, in ciuda faptului ca morcovii sunt atat de laudati pentru efectele benefice asupra vederii, nu sunt cu nimic mai presus decat alte legume. Mitul a aparut in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial cand guvernul britanic a sustinut ca succesul campaniilor pe timp de noapte se datoreaza consumului de morcovi de catre soldati. De fapt, exista o supraproductie de morcovi care trebuia vanduta.
Mai bune de cat morcovii sunt spanacul si frunzele de nap, bogate in luteina si zeaxantina care protejeaa impotriva degenerarii maculare, ce poate duce la pierderea vederii.
Uleiul din ficat de cod nu are efecte miraculoase asupra osteoporozei
Multi dintre suferinzii de osteoporoza cred in puterea acestui aliment. Dar nu exista nici in acest caz dovezi clare ca are efectele promise, spune medicul Christine Haseler, in Daily Mail. Ea recomanda mai degraba exercitiile care au efect dovedit de a reduce durerile si de a imbunatati capacitatea de miscare. In plus, sunt cel mai bun mod de a preveni osteoartrita. Asa ca, abandoneaza uleiul din ficat de cod si apeleaza la yoga, inot, ciclism.
Fructele de padure nu previn dementa
Sunt studii care demonstreaza ca fructele de padure, prin antioxidantii lor, ajuta la incetinirea aparitiei declinului cognitiv asociat cu imbatranirea. Totusi, ceea ce nu este adevarat este ca daca te indopi zilnic cu multe fructe de padure vei scapa de astfel de probleme, spune doctorul Simon Ridley, cercetator al Alzheimer’s Research in Marea Britanie.
El spune ca unul dintre cele mai mari studii facute in acest sens se baza pe cantitatea de fructe de padure pe care subiectii o consumau in decursul unei sapatamni. Ori, spune dr. Ridley, aceste cantitati nu sunt foarte exacte pentru ca s-au bazat pe automasurare si notare a datelor.
Sucul de portocale nu e miraculos pentru probleme respiratorii
Fizioterapistul Sammy Margo spune ca toti cei care cred ca sucul de portocale este sursa de vitamina C ce ii va scapa de tuse si ii va face sa respire mai usor se inseala. S-ar putea sa le faca mai rau decat se asteptau. Sucul de portocale duce la formarea unei cantitati mai mari de mucus, care va face secretiile mai groase si mai lipicioase. Pentru o senzatie de mai bine atunci cand ai probleme respiratorii e nevoie de hidratare, dar nu cu suc de portocale, spune Sammy Margo.
Sursa: Daily Mail