Delicios, crocant, suculent si aromat, marul este unul dintre cele mai populare fructe, preferate de catre consumatori.
care cea mai importanta e pectina. Quercitina, epicatechina si procyanidin B2 sunt flavonoizi pe care merele ii contin.
Acest fruct se incadreaza fara probleme in categoria "alimentelor-medicament", caci contine multe substante benefice pentru sanatate. Calitatile sale terapeutice sunt cunoscute inca din timpuri stravechi. Potrivit medicinei chineze, merele intaresc inima, lubrifiaza plamanii, cresc fluidele corpului si scad productia de mucus.
Datorita "longevitatii" substantelor antioxidante si anticancer (timp de 200 de zile de la recoltare acestea se pastreaza intacte, ca in ziua culesului), marul este fructul ideal in orice anotimp. Dar trebuie consumat cu tot cu coaja, pentru a beneficia de toate calitatile sale terapeutice.
In primul rand, fibrele continute in mar si coaja au rolul de a cobori nivelul de glucoza din sange si chiar al colesterolului rau. Reduc si problemele intestinale, inclusiv diverticulita, hemoroizii si acumularea de toxine in organism.
Merele sunt o sursa puternica de potasiu, o componenta importanta a celulelor si fluidelor corporale, care ajuta la controlarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Cercetari recente au aratat, de asemenea, ca beneficiile antiinflamatorii ale continutului de quercetina din mere ofera protectie pentru sistemul cardiovascular. Studiile arata ca persoanele care au mancat mere in fiecare zi, timp de cinci ani, prezinta cu aproape 70% mai putine riscuri de a face accident vascular cerebral fatal si cu aproape 50% mai putine probabilitati de a dezvolta o boala cardiaca si coronariana.
Quercitina este un flavonoid pe care merele il contin din abundenta si despre care se stie ca joaca un rol important in prevenirea multor tipuri de cancer. Unele cercetari au relevat ca in special soiurile rosii si cele Golden inhiba cu 39-43% cresterea celulelor de cancer hepatic si de colon. Tot aceasta substanta este responsabila de neutralizarea efectelor radicalilor liberi, care cauzeaza imbatranirea prematura.
Marul contine si bor, un mineral important pentru sanatatea oaselor si a bunei functionari a creierului. Compusii polifenolici protejeaza creierul de degenerare din cauza stresului oxidativ si au un efect de protectie impotriva bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer si Parkinson, conform studiilor Universitatii Cornell (SUA), potrivit www.natureword.com.
Merele s-au dovedit a avea beneficii antivirale, potrivit constatarii cercetarilor care sustin ca cei care le consuma se imbolnavesc mai greu de raceala, gripa si afectiuni ale tractului respirator superior. Merele imbunatatesc functiile pulmonare si ale pancreasului, efectul fiind cu atat mai mare cu cat se consuma mai multe mere zilnic.
Ele scad riscul formarii de calculi urinari din oxalati. Potrivit unui studiu aparut in "British Journal of Nutrition", consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grepfrut sau portocale modifica pH-ul urinar si nu mai permite formarea cristalelor de oxalati in urina.
Ele ne protejeaza in mod natural de radiatia solara ultravioleta. Unul dintre ultimele studii stiintifice a demonstrat ca fenolii antioxidanti din coaja soiurilor de mere colorate cresc foarte mult rezistenta pielii umane la actiunea razelor ultraviolete, potrivit www.newworldencyclopedia.org. Aceste fructe sunt foarte apreciate in cosmetica: mastile cu mar ras, aplicate pe fata timp de 10 minute, cateva zile consecutiv, ajuta la curatarea tenului, la vindecarea acneelor si la estomparea ridurilor.
Atentie! Semintele de mar sunt toxice daca sunt consumate in cantitati mari, de aceea este bine sa fie evitate de femeile gravide, de femeile care alapteaza si de copii.