Daca nu ti-am dat suficiente motive sa incerci sa inlocuiesti o parte din cerealele rafinate cu cele integrale, iti spuneam ca mai multe studii facute in ultimii 30 ani au demonstrat ca nu e nevoie sa mananci mai mult de 2 portii de cereale integrale pe zi ca sa te simti mai bine. Asta inseamna ca un bol de cereale dimineata si o portie de orez brun la pranz sunt suficiente ca sa iti dea energie si sa iti imbunatateasca sanatatea.
Pentru cei care nu stiu ce sa aleaga venim cu 5 variante de cereale pe care sa le incluzi in meniul zilnic.
1. Orez brun
Este una dintre cerealele integrale cele mai accesibile si usor de preparat, care poate inlocui orezul clasic in orice reteta. Are multe proteine si potasiu, dar este si o sursa excelenta de magneziu si seleniu. Gateste-l in stil cubanez in combinatie cu fasole neagra si aromat cu multa ceapa si ardei iuti.
2. Quinoa
In 1993, cercetatorii NASA au numit-o mancarea cu cele mai multe calitati nutritionale de pe planeta. Teoretic este o pseudocereala, dar practic, este inclusa in categoria cerealelor integrale. Este usor de gatit, are proteine, fibre si potasiu.
3. Orz
Il poti include in retele de salate alaturi de legume sau ton. Orzul isi pastreaza proprietatile chiar si atunci cand este gatit. Fiert sau calit da o textura placuta fleurilor de mancare. Este o sursa buna de fibre si seleniu.
4. Bulgur
Este o cereala mai putin cunoscuta la noi, dar o gasesti adesea in retetele orientale si africane. Il poti folosi in loc de orez sau couscous in pilaf, in supe si in ardei umpluti. Poti face cu el celebra salata tabule cu rosii proaspete, pantrunjel, menta si ceapa. Bulgurul are multe fibre si proteine si un index glicemic mic.
5. Orez salbatic
Orezul salbatic are o aroma mai placuta si mai robusta in comparatie cu cel brun si e la fel de bun la gust. In plus, iti va aduce in farfurie o combiantie unica de texturi si culori. Inlocuieste-l in toate retetele cu orez alb si in garniturile de langa fripturi.