Este vorba, bineinteles, de produse ce pot fi consumate in deplina siguranta si care ii vor hrani pe cei sarmani. Activistii francezi spun ca si alte tari europene ar putea urma exemplul tarii lor. Mai ales ca, in toata Uniunea Europeana, aproape 100 de milioane de tone de alimente ajung deseuri.
Legea care lupta impotriva risipei se aplica in magazinele cu au o suprafata de cel putin 500 de metri patrati. Este interzis sa fie aruncate sau distruse alimentele nevandute, fie ca au depasit termenul de valabilitate, fie ca sunt pe cale sa expire.
Potrivit estimarilor, francezii arunca in fiecare an in jur de 7 milioane de tone de mancare. Magazinele arunca in jur de 700 de mii de tone, in special alimente gata sa expire. Asta nu inseamna insa ca produsele nu sunt comestibile. Alimentele ajung in depozitele organizatiilor caritabile, care trebuie sa incheie contracte cu magazinele donatoare, sa ridice marfa si sa o pastreze in conditii optime.
Bertrand Swiderski, reprezentantul unui magazin: "Intai le poti face clientilor tai reducere de pret. Dar, daca au mai ramas doua zile pana la data expirarii si tu nu ai vandut produsul, atunci trebuie sa il donezi. Este inca bun, dar nu ai voie sa il vinzi."
Organizatiile caritabile sunt incantate de faptul ca oamenii sarmani vor primi alimente care, de obicei, nu se regaseau pe listele cu donatii.
Jacques Bailet, presedintele unei organizatii caritabile: "Legea va creste cantitatea, calitatea, dar si diversitatea alimentelor pe care le primim. Pana acum, exista un deficit nutritional. Nu primeam carne, legume si fructe."
Pentru activistii anti-risipa, batalia cea mai dificila abia urmeaza: sa ii convinga pe francezii de rand, vinovati pentru 70 la suta din alimentele aruncate, sa fie mai cumpatati atunci cand merg la cumparaturi. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, o treime din hrana produsa la nivel mondial ajunge, in cele din urma, la gunoi.
O astfel de initiativa a aparut si in Romania. Poti si tu sa semnezi petitia: Sa spunem STOP risipei alimentare in Europa!