Ce e hrisca, pana la urma?
Pai in primul rand, hrisca nu-i o cereala. Ea este o samanta care nu contine gluten. Este hranitoare, energizanta si sanatoasa, motiv pentru care redevine din ce in ce mai populara. Este simplu de gatit, ca si orezul, foarte spornica si are o aroma usoara, placuta, de nuca. Se gaseste si sub forma de faina care merge de minune la aluaturi cum este cel de clatite. De fapt, francezii o folosesc pentru prepararea clatitelor bretone, un sortiment traditional de clatite sarate, foarte gustoase.
Ce contine hrisca?
In hrisca se gasesc proteine sanatoase si toti cei 9 aminoacizi esentiali, inclusiv lizina. Hrisca este bogata in fier, antioxidanti si vitamine precum zinc, cupru si niacina. Contine 80% carbohidrati sanatosi, fiind buna si pentru digestie.
Iata si beneficiile ei:
Hrisca este foarte nutritiva
Hrisca este compusa din proteine usor digerabile si constituie un inlocuitor excelent pentru carne, daca asta urmariti.
Hrisca scade colesterolul
Datorita flavonoizilor si a magneziului pe care le contine, hrisca este unul dintre cele mai eficiente alimente in scaderea colesterolului, studiate pana in prezent.
Hrisca previne diabetul
O dieta care contine hrisca are de asemenea proprietatea de a reduce si stabiliza glucoza din sange, dupa mese. Poate fi deci un factor cheie in prevenirea diabetului si a obezitatii.
Hrisca reduce tensiunea
Datorita flavonoizilor si a magneziului pe care le contine, o dieta cu hrisca poate scadea hipertensiunea.
Hrisca ajuta digestia si previne formarea pietrelor la nivelul vezicii biliare
Deoarece contine fibre insolubile, hrisca stimuleaza digestia la nivel intestinal si, totodata, reduce secretia biliara (care in cantitati excesive conduce la formarea pietrelor) si scade grasimile din sange. Studiile arata ca aceleasi fibre pot preveni astmul, infarctul sau diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul mamar.
Hrisca contine mai multi antioxidanti decat fructele sau legumele
De obicei, studiile iau in calcul antioxidantii in forma lor libera, care se gasesc din abundenta in fructe si legume si doar 1% in cerealele integrale. Cercetari recente arata insa ca in cerealele integrale, si pe langa ele si in hrisca, se gasesc foarte multi antioxidanti in forma legata (prinsi de peretii celulelor plantei si eliberati doar prin digestie, la nivel intestinal). Acestia sunt benefici in prevenirea a numeroase boli, inclusiv cancer.
Sunt multe retete cu hrisca?
Hrisca e usor de preparat si foarte spornica deoarece se umfla mult la fiert. Pentru a o gati, fierbeti o parte hrisca la doua parti apa, timp de o jumatate de ora. Nu o amestecati decat ocazional pentru ca absoarbe mult lichid si va transforma in terci. Daca nu cumva chiar asta urmariti... O puteti gati ca si pe orez, sub forma de preparate dulci sau nu. Eu am gasit chiar o reteta de coliva din hrisca. Si nu fac nicio aluzie...
Faina o puteti folosi la clatite sau alte aluaturi (eu am folosit-o chiar si la aluatul de pizza) dar in combinatie cu faina integrala (sau alba) si nu simpla, pentru ca foaia va fi prea sfaramicioasa. Faina de hrisca merge perfect si la prepararea budincilor sau cremelor.
Si nici nu-i nevoie sa cautati prea departe, gasiti hrisca chiar aici... Certificata bio!
Hai sa repunem hrisca in drepturile stramosesti!
Sursa: www.republicabio.ro