Traim cu impresia gresita ca noi controlam ceea ce mancam. De fapt, in multe momente, dieta este cea care ne controleaza pe noi printr-un mecanism simplu. Cand suntem obositi sau deprimati consumam mancare “care ne face bine”, in general dulciuri, junk food, mancare procesata. Sunt bomboanele, ciocolata, portia de cartofi prajiti si alte alimente pe care incerci, in mod normal, sa le elimini din meniul zilnic, ca doar iti doresti sa traiesti sanatos.
Dar pentru o clipa te gandesti ca macar atata rasfat poti primi dupa o zi grea la munca, dupa o cearta cu un apropiat, dupa un esec in dragoste. Efectul e cel scontat pe moment. Te simti mai bine, dar o ora mai tarziu fericirea se duce. Apare din nou lipsa de energie, oboseala, tristetea si, uneori, vina ca am consumat atat. Alta depresie pe care trebuie sa o infrunti…tot cu o portie de “ceva bun”. Asa te trezesti intr-un cerc vicios incercand sa iti tratezi depresia cu mancaruri “medicament”, cand de fapt acestea sunt cele care o genereaza.
Mancarea si emotiile, o relatie complicata
Mai multe studii au demonstrat ca alimentele cu un continut mare de zahar sau grasimi sporesc eliberarea dopaminei, un hormon responsabil pentru senzatia de placere care ne satisface la fel ca o recompensa mult asteptata. Acest lucru i-a facut pe multi cercetatori sa afirme ca mancarurile grase sau foarte dulci actioneaza la fel ca un drog asupra creierului nostru.
Specialistii de la Univeristatea din Montreal au venit recent cu o idee noua. Au descoperit in urma unui studiu facut pe soareci ca tocmai aceasta sezatie de placere si recompensa ne face sa iesim si mai greu din cercul vicios al mancatului din suferinta.
E drept, rezultatele studiului canadian au fost obtinute pe soareci de laborator, dar sunt surprinzatoare. Dupa 12 saptamani in care animalele au fost hranite cu mai multe grasimi si zahar nu numai ca au aratat semne de depresie, dar au devenit mai nelinistite si mai stresate, in comparatie cu grupul care a consumat hrana normala. Mai mult, soarecii cu o dieta bogata in grasimi aveau un nivel redus de dopamina, ceea ce inseamna ca era din ce in ce mai greu sa obtina senzatia de fericire dupa ce mancau.
Cercetatorii canadieni sunt de parere ca pe termen scurt, consumul de alimente grase sau dulci, poate fi o alinare, insa pe termen lung duce la generarea unui cerc vicios. Si pentru acest lucru exista o explicatie stiintifica: eliberarea dopaminei si mancarurile grase stimuleaza creirerul sa secrete mai multe molecule asociate cu depresia.
Fenteaza pofta si evita dependenta
E usor sa cedezi, mai ales atunci cand ti se pare ca meriti macar putina placere pe care ti-o poate oferi o prajitura. Din nefericire, aceste rasfaturi repetate sunt o sursa de kilograme in plus, vina si noi sentimente de depresie. Data viitoare cand ti se intampla ia in calcul macar unul din urmatoarele sfaturi:
- Fii constient de starea emotionala care iti declanseaza poftele. Daca e din plictiseala, cauta ceva de facut. Daca e pentru ca te simti singur, alinta-te cu o alta activitate preferata.
- Fa miscare! E un mod excelent de a te simti mai bine pentru ca sunt eliberate endorfinele, responsabile pentru buna dispozitie.
- Bea un pahar de apa, pentru ca uneori senzatia de foame poate sa fie doar un semn de deshidratare resimtita de corpul tau.
- Mananca sanatos si cauta sa inlocuiesti alimentele la care poftesti cu unele variante mai putin daunatoare. Acorda-ti din cand in cand placerea de a gusta din desertul favorit. Nicio mancare nu e total interzisa. Doar exagerarea cantitatilor este.