Ne-am obisnuit cu prezenta cuptoarelor cu microunde in bucatarie de ani buni. Sunt cea mai rapida metoda sa iti incalzesti supa, sa faci popcorn, sa fierbi orez si chiar sa pregatesti o friptura. Nu de putine ori au fost, insa, criticate ca distrug nutrientii si vitaminele din mancare. Adevarul este undeva la mijloc, iar unele studii au dovedit ca nutrientii nu sunt distrusi de microunde in mai mare masura decat intr-un cuptor obisnuit.
Cum functioneaza microundele?
Cuptoarele cu microunde folosesc energia electromagnetica pentru a gati mancarea. Microundele sunt o forma de radiatie electromagnetica, generate de cuptor prin dispozitivul numit magnetron. Aceste microunde interactioneaza cu moleculele din mancare si fac ca moleculele de apa din preparat sa se roteasca rapid si sa genereze caldura, ceea ce duce in final la incalzirea sau gatirea mancarii. Suna ca o lectie de fizica, dar este un process foarte simplu care face din cuptorul cu microunde un instrument foarte util in bucatarie.
Mai rapid = mai multi nutrienti
Cel putin asa sustine Ghidul sanatatii familiei publicat de Universitatea de Medicina Harvard. Energia generata de microunde patrunde mai rapid in mancare, in comparatie cu metodele de gatit clasice in cazul carora caldura ajunge in ingrediente mai greu. Astfel, unii nutrienti cum ar fi vitaminele solubile in apa, sunt afectate de caldura si se pierd. Specialistii de la Harvard spun ca gatitul la microunde asigura mai multi nutrienti pentru ca timpul de preparare este mai scurt.
Mai putina apa = mai multe vitamine
In general, atunci cand fierbem alimentele o mare parte din vitaminele pe care le contin se distrug sau se pierd in urma fierberii. In cazul cuptorului cu microunde nu este nevoie de prea multa apa, iar unele legume pot fi inabusite fara sa fie nevoie de nicio picatura de apa, asa ca nutrientii si vitaminele nu se pierd.
Exista insa si contestatari care spun ca efectul este exact pe dos. Potrivit unui studiu publicat in 2003 in Jurnalul Stiintei Alimentatiei si Agriculturii, un brocoli gatit la microunde cu putina apa pierde din antioxidanti in comparatie cu un brocoli fiert traditional in apa. In plus, specialistii spun ca prin gatirea la microunde ne expunem la radiatii care pot produce depresii si dureri de cap.
Cuptoare cu microunde vs. aragazul clasic
Indiferent ce metoda alegi sa gatesti tot vei pierde o parte din vitaminele din mancare, cred specialistii, pentru ca vitaminele sunt “sensibile la caldura”, mai ales cele din legume. In general, cu cat o mancare este expusa mai mult la caldura, cu atat mai multe vitamine sunt distruse. Totusi, un studiu publicat in 2007 in Jurnalul Calitatii in Alimentatie din SUA arata ca microundele distrug mai putini nutrienti in comparatie cu un cuptor de aragaz pentru ca gatesc mai repede.
In cazul in care ai cuptor cu microunde si nu stii cat de sigur este sa il folosesti pentru pregatirea mancarurilor poti sa urmezi cativa pasi ca sa fii sigur ca nu renunti la toti nutrientii din alimente. Daca vrei sa fierbi legume, nu le pune prea multa apa asa cum faci cand le fierbi in oala pe foc si ai grija sa urmaresti timpul de gatire. Ca sa nu fie nevoie de prea multe minute in cuptor taie legumele in bucati mai mici. Iar ca sa fii sigur ca iti iei doza de vitamine si minerale necesare zilnic, asigura-te ca in dieta ai si portii de legume si fructe crude.