Fara produse superprocesate in copilarie. Asa suna sfatul nutritionistilor, acordat emisiunii "Ce se intampla, Doctore?". Unul dintre motive ar fi ca acestea scot calciul din oase.
Este important pentru toate procesele metabolice, la orice varsta. Vorbim despre calciu, care poate fi dozat prin doua analize de sange - calciu total si calciu ionic.
"Important pentru toate procesele fiziologice este calciul ionic, care trebuie sa aiba o valoare intre 3,5 si 4,5", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Valorile mai mari sau mai mici tradeaza boli. Doza zilnica poate fi luata printr-o dieta gandita. Cei mai multi stiu ca produsele lactate furnizeaza doze perfect absorbabile de calciu. Atentie la detalii: "Consuma in general lactatele simple, fara cereale, deoarece fitatii din cereale impiedica absorbtia calciului", a explicat medicul endocrinolog.
Asadar, pentru doza optima de calciu, endocrinologii va recomanda o cana de lapte, dar fara cereale sau musli, o felie de branza fara salata de legume verzi si fara paine. Alte alimente cu doze perfecte de calciu sunt sardinele din conserva. Se consuma cu tot cu oase. La polul opus, dieta care contine multe alimente inalt procesate impiedica absorbtia.
"E vorba de fosfati, de sulfati, de produse cu nitrati, nitrati care blocheaza receptorii de calciu si chiar daca acesta e insotit de vitamina D, care e un bun transportor, nu va reusi sa treaca de intestin si se va elimina", a spus dr, Cristina Balanescu, medic primar pediatru.