1. Cereale pentru micul dejun
Vorbim de acele cereale integrale amestecate cu nuci si fructe confiate pe care le gasesti la magazin. In cantitati mici iti aduc beneficii pentru sanatate, dar daca intreci masura s-ar putea sa te trezesti ca ai consumat pe langa fibre si grasimi nesaturate si mult zahar pe care cerealele din comert il au din plin. Fie iti cumperi cereale clasice numai cu fulgi de ovaz, grau si porumb, fie iti pregatesti acasa amestecul cu cereale integrale nuci si stafide si scapi, astfel, de adaosul de zahar si de calorii.
2. Smoothies si iaurturi cu fructe
Sunt alte bombe dulci pentru organismul nostru. Indiferent ca alegi produse bio sau obsinuite, cele din magazine au un adaos de zahar. Mai exact 40 de grame, in conditiile in care necesarul zilnic pentru un adult este de 48 de grame. Si in acest caz solutia este sa ti le pregatesti singur acasa, cu fructe congelate si putina miere pentru a le indulci.
3. Produse de panificatie cu tarate
Ce-i drept, sunt bogate in fibre. Dar, daca sunt preambalate vor avea cu siguranta si grasimi, zaharuri si conservanti. Solutia? Le gatesti acasa. Poate nu esti pregatit sa faci o paine, dar o briosa, o placinta sau un pandispan cu siguranta nu sunt greu de pregatit.
4. Produsele “fara grasimi”
Cine tine diete stie cat efort trebuie sa faci ca sa reduci nivelul de grasimi si calorii. Dar produsele “light” si cu “grasime 0%” nu sunt garantia ca vei reusi. In cazul branzeturilor, de exemplu, cele cu putine grasimi sunt mai putin gustoase si satioase in comparatie cu cele grase. Asa ca, vei manca mai multe ca sa iti satisfaci pofta si foamea si vei ajunge, in final, la mai multe calorii decat ti-ai dori. Mai bine consuma branzeturi obisnuite in cantitati mai mici. In ceea ce priveste produsele light, cum sunt dressing-urile, citeste cu atentie eticheta. Ca sa compenseze gustul, in ele se adauga multi conservanti sau fructoza.
5. Rondelele cu orez expandat
S-a impamantenit ideea ca acesti biscuiti uriasi cu orez expandat sunt minunati pentru dieta. Poate pentru ca sunt atat de usori ne putem pacali ca au si foarte putine calorii. Din pacate, nu e asa! Daca citesti cu atentie eticheta ai sa vezi ca mai bine mananci o ciocolata decat sa dai gata toata punga de rondele cu orez. Pentru cei care sunt la dieta si simt mereu nevoia sa rontaie ceva, recomandam morcovii sau un pumn de nuci sau migdale.
6. Burgeri vegetali
Crezi ca daca nu au carne sunt automat mai sanatosi? Daca ii prajesti tot in ulei, atunci nu e nicio diferenta. Daca ii cumperi precongelati de la magazine, fii sigur ca au din belsug si conservati, si multa sare.
7. Bauturi diet
Poate ca pe eticheta scrie zero calorii, dar asta nu inseamna neaparat un lucru bun, mai ales ca sucurile “diet” sunt pline de indulcitori artificiali care sa mentina gustul. Aceste bauturi nu vor face altceva decat sa iti creasca pofta de dulce si carbohidrati si daca sunt consumate in cantitati mari pot chiar sa te lase cu kilograme in plus. In locul lor e mai bine sa bei un suc de fructe facut acasa. Are mai multe zaharuri din fructe, dar e mult mai sanatos. Poti incerca si ceaiuri neindulcite sau limonada cu miere.
Sursa: Bon Appetit