Cereale integrale
Adica, ovaz, quinoa sau orez brun, care sunt carrboxidrati complecsi si au nevoie de mai mult efort din partea organismului pentru a fi transformati in carbohidrati simpli pentru a fi digerati. Asta se traduce in mai multa energie produsa si intr-o senzatie mai lunga si mai placuta de caldura. Asa ca macar la micul dejun nu ocoli cerealele integrale. Ai nevoie de idei? Iata ce iti propunem:
Legume si proteine
Desi iarna te-ai refugia intr-o cana cu ceai fierbinte si nu intr-o salata, e bine sa nu ocolesti legumele crude. Frunzele de salata sau spanacul au vitamina C si fier de care musculatura ta are nevoie ca sa suporte schimbarile termice. Bazeaza-te in dieta si pe morcovi, varza sau dovleac pe care sa le pui in supe fierbinti pentru zile reci.
Pe langa legume poti pune fara probleme si o friptura gustoasa. E ca si cum ti-ai trimite stomacul la sala fara ca tu sa te misti de la masa. Proteienle din carne au nevoie de un efort sustinut si mai multa energie din partea organismului pentru a fi digerate, iar asta se va simti imediat si printr-o senzatie de caldura.
Condimente, mirodenii si arome tari
Pe lista de inamici ai frigului poti include scortisoara, ghimbirul si usturoiul. Nu numai ca iti intaresc sistemul imunitar si te vor feri de raceli in sezonul rece, dar mai au si alte proprietati benefice pentru corpul tau. De pilda, toate imbunatatesc circulatia sangelui si previn, astfel, senzatia de “maini si picioare reci”.