1. Salmonella: se gaseste in alte alimente contaminate: oua, carne de pui, lapte nepasteurizat, branzeturi, fructe proaspete si legume (in special pepene), condimente si nuci.
2. Norovirus: Se gaseste in crustacee si mancaruri gata preparate contaminate: salate, sandvisuri, gheata, prajituri si fructe.
3. Campylobacter: se gaseste in carne de pui cruda sau gatita insuficient, lapte nepasteurizat, apa contaminata.
4. E. coli: se gaseste in alimente contaminate, in special carne de vita gatita insuficient, lapte crud, nepasteurizat, branzeturi moi facute din laote crud, fructe si legume crude.
5. Listeria: se gaseste in mezeluri, pate-uri, lapte nepasteurizat si produse lactate, branzeturi moi facute din lapte nepasteurizat (feta, Brie, Camembert), fructe de mare congelate
Simptomele unei intoxicatii alimentare apar in aproximativ 30 de minute dupa ce consumi un aliment contaminat si, de cele mai multe ori, includ diaree, crampe abdominale, ameteli si greata (chiar voma).
Ai mare grija: cand simptomele includ febra, deshidratare, ameteli sau o stare proasta care dureaza mai mult de 3 zile, mergi neaparat la doctor.