Facem abecedarul nutritiei si raspundem la o intrebare care pare extrem de simpla, desi multi nu si-au insusit-o nici pana in ziua de astazi: "Cum trebuie sa mancam?". Acum 50 de ani, mancatul pe strada era considerat un comportament lipsit de curtoazie. In prezent, un covrig in intersectie e unanim acceptat.
Rubin Munteanu, medic primar chirurgia obezitatii, a explicat pentru "Ce se intampla, Doctore?" care e impactul asupra sanatatii: "Sa mananci pe strada presupune sa nu te speli pe maini. Cati dintre noi se spala pe maini inainte de a consuma ceva pe strada, nu stiu, un covrig?"
Acest "a manca orice, oricat, oriunde" duce, in primul, rand la obezitate. Nu este recomandat sa mancati in picioare si din ratiuni anatomice. Stomacul este pozitionat in cavitatea adominala, foarte sus. E legat de diafragma - membrana care separa cutia toracica de cea abdominala - prin ligamente.
"In momentul in care se umple de mancare, trage in jos de aceste ligamente, este o chestiune fizica, daca mancam stand jos, nu punem in tensiune structuri fine si facilitam digestia. Daca e sa ne uitam in istoria omenirii, toate popoarele au mancat jos, au avut mese”, mai explica explica Rubin Munteanu.
A treia mare recomandare este sa nu mancati in cateva minute. Cele 3 mese principale au nevoie de cel putin o jumate de ora alocata doar acestei activitati. Digestia incepe cu faza cefalica, adica va ganditi la mancare, o vedeti, o mirositi. In stomac apare o secretie acida, ficatul descarca bila, iar pancreasul se activeaza si produce insulina. Toate aceste procese au nevoie de timp, ori o masa de 5 minute distruge conceptul. Inseamna sa ignorati buna functionare a organelor participante si a creierului.
Vezi mai multe in reportajul video de mai jos: