Asiaticii au profitat dintotdeauna de cojile de banane, intrucat au niste beneficii nutritive extraordinare. Insa, daca fructul in sine este moale si dulce, coaja este tare, fibroasa si usor amaruie, ceea ce o face mai putin apetisanta. Ca sa o consumi, o poti adauga in smoothie-uri sau o poti coace, impreuna cu fructul.
O banana de marime medie contine cantitati semnificative de vitamine si minerale recomandate zilnic:
- 12% din doza zilnica recomandata de fibre, care iti ajuta digestia si scade riscul de diabet.
- 17% din doza zilnica recomandata de vitamina C, importanta pentru sistemul imunitar.
- 20% din doza zilnica recomandata de vitamina B6, care iti ajuta corpul sa transforme mancarea in energie.
- 12% din doza zilnica recomandata de potasiu, care ajuta la dezvoltarea celulelor, a tesuturilor si a organelor.
- 8% din doza zilnica recomandata de magneziu, important pentru productia de energie si reglarea cantitatii de zahar din sange.
Iar daca gasesti o modalitate sa consumi si coaja, primesti extra-beneficii pentru corpul tau.
“Coaja bananelor contine cantitati mari de vitamina B6 si B12, magneziu si potasiu. De asemenea, contine fibre si proteine”, explica nutritionista Laura Flores pentru LiveScience.
Foto: banane in coaja la gratar, un desert specific thailandez
Alte utilizari pentru coaja de banane:
Daca nu ai de gand sa consumi cojile de banane, poti profita de beneficiile lor si in alt mod:
- Pune cateva felii de coaja de banane in apa si lasa-le sa stea cateva zile. Apoi, foloseste apa ca sa-ti uzi plantele. Nutrientii din apa le vor face bine.
-
Foloseste cojile de banane atunci cand faci friptura: poti pune carnea pe ele, astfel incat sa-ti iasa mai suculenta si moale.