"Daca te intrebai care sunt mancarurile preferate ale unui nutritionist, care sunt alimentele de care nu s-ar atinge niciodata si ce parere are despre mancarea romaneasca, acum ai ocazia sa afli. Serban Damian de la centrul de nutritie Superfit, ne-a dezvaluit secretele lui in materie de alimentatie."
Mancarea preferata
"Imi place foarte mult pestele la cuptor – cam orice fel, cu garnitura de legume si lamie sau usturoi, eventual si cu mamaliga. Este un preparat foarte sanatos din toate punctele de vedere, usor de preparat, gustos. De obicei mananc acasa, gatit de sotia mea. Eu nu sunt un bucatar prea priceput, asa ca ma las pe mainile ei."
Gustarile dintre mese
"De cele mai multe ori mananc fructe. In mod particular mere, pere si struguri, insa incerc sa le variez ori de cate ori am ocazia, pentru ca fiecare fruct are savoarea lui particulara si spectrul propriu de nutrienti. Uneori beau iaurt sau kefir intre mese – aceste alimente sunt foarte valoroase pentru sanatate pentru ca aduc proteine, calciu si probiotice. In unele situatii cand ma grabesc mananc cate un baton de cereale sau o mana de alune, migdale, seminte."
Despre bucataria traditionala romaneasca
"Bucataria romaneasca traditionala este complexa. Trebuie sa citesti o carte cum este “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” scrisa de regretatul Radu Anton Roman ca sa intelegi acest lucru. Exista o multime de influente in felul nostru de a gati, provenite de la popoarele care ne-au “vizitat” de-a lungul timpului. Romanii mananca destul de mult in comparatie cu alte natii. Si destul de gras.
Sarbatorile sunt marcate de o multime de preparate foarte gustoase, insa hipercalorice. In bucataria tradionala se folosea frecvent untura, sosurile grase si ingrosate cu faina, ceapa prajita, ceea ce nu e adecvat pentru pastrarea sanatatii, mai ales in conditiile in care nivelul de activitate fizica a scazut foarte mult. Cred ca e important sa pastram preparatele traditionale, insa sa le adaptam la timpurile noastre."
Despre bucatariile internationala
"Fara a avea pretentia ca stiu in detaliu fiecare bucatarie din lume, as merge cu titlul de “cea mai sanatoasa” catre cea asiatica (japoneza, coreana, vietnameza). Acest tip de bucatarie se caracterizeaza prin portii mici, procesare termica moderata, aport mare de peste, orez, crucifere (varza, broccoli), fructe si legume proaspete, taitei, radacionase. Sunt evitate grasimile animale, aportul mare de carne, alimentele procesate sau gatite agresiv. Probabil ca acest tip de alimentatie este explicatia pentru rata redusa a obezitatii si a bolilor cardiovasculare, care este mult mai mica decat in alte tari ale lumii.
Si bucataria traditionala greceasca (si in general mediteraneana) are caracteristici de luat in seama, precum aportul mare de legume, uleiuri vegetale nerafinate, peste, seminte. Mie imi plac preparatele libaneze. Nu sunt intotdeauna dietetice, insa au un gust aparte."
Despre alimentele care nu ar trebui sa ne lipseasca din frigider
"Din frigider sau din camara nu ar trebui sa ne lipseasca niciodata legumele. Nu as vrea sa numesc una anume, pentru ca toate sunt extrem de valoroase pentru sanatatea noastra. Mie imi plac rosiile. Nimic nu se compara cu o rosie coapta, cultivata natural, cu gust adevarat. E adevarat ca iarna e mai greu sa procuram legume adevarate. Muraturile reprezinta o solutie pe care o putem avea in vedere, de asemenea si zarzavaturile pentru ciorba pe care le putem pregati pentru perioada iernii. Conservarea nu distruge proprietatile nutritive ale acestor alimente."
Despre alimentele de care nu s-ar atinge niciodata
"Daca e vorba de preferinte, atunci probabil ca ti-as spune ca nu agreez deloc ideea de a manca moluste. E o chestie mai mult psihologica, pentru ca din punct de vedere nutritiv nu le gasesc vreo problema.
Daca ma intrebi ca nutritionist, atunci trebuie sa diferentiem alimentele in stare naturala de cele care au suferit o prelucrare. In privinta alimentelor naturale, nu cred ca exista vreunul despre care as putea spune ca nu m-as atinge de el. Evident, si aici trebuie sa facem diferentieri, pentru ca una este un pui crescut cu hormoni si hrana inadecvata si altceva unul crescut natural, cu hrana organica. La fel si legumele – cultivate natural vs. cultivate pe terenuri tratate cu ingrasaminte si pesticide. Vorbind doar de alimentele naturale, eu nu gasesc vreunul de care nu m-as atinge (sigur, una e sa te “atingi” si altceva sa mananci untura cu lingurita…).
Cu preparatele, deci alimente ce au suferit un proces de prelucrare, discutia devine foarte complexa. Unele dintre ele, din ce in ce mai multe, devin de nemancat datorita proceselor tehnologice la care au fost supuse si aditivilor de tot felul care au fost adaugati."