Pentru inceput, trebuie sa stii ca grasimea este cea care face diferenta in ceea ce priveste calitatea micilor:

“Exista multe retete de mici, se pot face din carne de porc, vita sau oaie in diferite proportii, la care se adauga grasime. Ei bine, cantitatea de grasime face diferenta intre un mic de calitate si unul de duzina, continutul de grasime putand varia de la 10 la 20%.  Carnea e prietena siluetei, deci alegeti mici cu cat mai multa carne. Secretul sta in culoare, cu cat sunt mai deschisi la culoare si au mai multe puncte albe cand sunt cruzi, cu atat sunt mai grasi. “, explica nutritionista.

Daca nu ai la indemana un gratar in aer liber, poti foarte bine sa gatesti micii acasa, dar la cuptor: “Exista si o varianta practica si extrem de sanatoasa de a prepara micii: puteti sa-i puneti pe gratarul din cuptor, cu o tava sub ei in care sa curga grasimea. Nu numai ca scapati de fum si miros, dar vor fi si dietetici pentru ca tot ce e gras se topeste si se scurge in tava. Vor ramane mai mici, dar si mai sanatosi!”

“Micii contin in medie 200-250cal/100g si cantaresc, in functie de dimensiune, 50-80g/bucata. Putem spune ca un mic mic are 100cal."

Nutritionista Mihaela Bilic iti recomanda sa nu depasesti cantitatea de 2-3 mici la o masa, care deja este echivalenta cu o friptura:

“Din punct de vedere nutritiv trebuie sa consideram micii ca pe o bucata de carne impanata, deci putem sa-i consumam ocazional, 2-3 mititei se considera o friptura. Iar ca si garnitura langa mici avem de obicei paine si mustar. Socotiti 60cal/felia de paine si 30cal mustarul si veti vedea ca va puteti satisface pofta de mici fara sa va puneti in pericol silueta. Singurul element care lipseste ca sa putem avea o farfurie ideala sunt salata/legumele, dar nu mancam mititei in fiecare zi deci nu e asa grav. “

Cand sa-i mancam?
“Micii sunt mai degraba o gustare pofticioasa pe care o mancam la iarba verde, la o terasa pe marginea drumului sau cu ocazia vreunui targ/sarbatoare traditionala. A pune o bucata de carne la gratar (fie ea si tocata) si a o manca cu paine este cea mai practica si mai banala varianta de sandvis. De ce americanii sa fie celebrii pentru hamburger si hot dog iar noi sa nu ne mandrim cu micii nostri? Mai ales ca micii sunt mai dietetici si mai gustosi! Doar sa nu facem din fiecare zi o sarbatoare cu mici si bere :)”


Dr. Mihaela Bilic este medic primar in nutritie. O puteti gasi la Centrul Medical Provita, telefon 0730635357.