Mai multe studii au subliniat calitatile nutritionale ale carnii de vanat. Este slaba fiindca animalele se deplaseaza mult si "ard" grasimile prin aceasta activitate fizica, arata mgc-prevention.fr. In plus, este bogata in fosfor, element care participa la mineralizarea osoasa si la solidificarea oaselor.
Carnea de vanat - provenita de la animale cu par sau cu pene - este mai bogata in potasiu decat celelalte tipuri de carne. Potasiul este necesar hidratarii celulare, contractiei musculare, sintezei proteinelor, transmiterii influxului nervos si altor procese din corpul uman.
Este si o excelenta sursa de fier usor asimilabila de catre organism. Intestinul absoarbe fierul in cursul digestiei, acesta fiind esential pentru producerea hemoglobinei (pigment al globulelor rosii), mioglobinei (proteina prezenta in fibrele musculare scheletice si cardiace, cu rol in legarea oxigenului) si a enzimelor implicate in respiratie si in sinteza ADN.
Carnea de potarniche contine de trei ori mai putine grasimi decat cea de pui, iar carnea de fazan este bogata in proteine, neavand aproape deloc lipide (sub 1%), dar fiind bogata in fier si fosfor. Iepurele salbatic are un nivel ridicat de proteine si este de sase ori mai slab decat iepurele de crescatorie. Cantitatea mica de lipide pe care o contine este bogata in acizi grasi polisaturati.
Carnea de caprioara este o carne rosie usoara, fiind de 25 de ori mai putin grasa decat cea de vita. In schimb, este bogata in potasiu, fier si fosfor.
Cel mai gras vanat este mistretul, carnea lui avand 4,3% lipide (ca si puiul), de trei ori mai putin decat porcul. Este bogata in fier si fosfor.
Desi carnea de vanat nu este grasa, nu acelasi lucru se poate spune despre sosurile care se adauga la gatit.
Pentru a respecta ciclurile de reproducere a acestor specii, vanatoarea este autorizata numai in anumite perioade. Din acest motiv se gaseste vanat proaspat in supermarketuri sau magazine specializate la sfarsitul anului. In schimb, este o carne care se pastreaza perfect cateva luni la congelator (durata variaza intre patru si sase luni, in functie de animal).