Potrivit Mediafax, cercetatorii au analizat 16 ani de statistici, efectuate pe aproximativ 2.700 de adulti de peste 65 de ani in Statele Unite, care au participat la un studiu realizat pe termen lung referitor la sanatatea cardiovasculara, de cercetatorii de la National Institutes of Health (NIH).
Cercetatorii americani au incercat sa identifice efectele acizilor grasi asupra sanatatii, examinand o serie de biomarkeri din sangele adultilor care nu primeau suplimente de omega-2 provenind din uleiul de peste.
Concluzia lor? Persoanele in varsta de cel putin 65 de ani, cu cele mai ridicate concentratii de omega-3 in organism, traiesc in medie cu 2,2 ani mai mult decat persoanele cu cele mai scazute concentratii de omega-3, un acid gras continut mai ales de carnea anumitor specii de pesti, precum somonul, heringul, macroul, sardelele, tonul, informeaza AFP.
Astfel, adultii in varsta care mananca peste cu regularitate beneficiaza de o reducere cu pana la 27% a riscului general de mortalitate si de o reducere cu aproximativ 35% a riscului de mortalitate cauzat de maladiile cardiovasculare, afirma cercetatorii de la Universitatea Harvard si de la Universitatea de Stat din Washington.
"Preparatele din peste, bogate in acizi grasi, sunt considerate de multa vreme o hrana sanatoasa, dar putin cercetatori au evaluat pana acum efectele benefice ale acizilor omega-3 asupra sanatatii adultilor in varsta", a explicat medicul Dariush Mozaffaris, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard, coautor al studiului.
"Rezultatele acestui studiu confirma importanta pe care o are o concentratie suficienta de omega-3 in sange pentru sanatatea cardiovasculara. Ele ne lasa sa credem ca, mai tarziu in viata, aceste binefaceri ar putea sa prelungeasca viata cu mai multi ani", a adaugat el.