Asa ca frigaruile de somon pot fi asortate usor cu miniplante de sfecla rosie sau praz. Iar cererea este in crestere.
O doamna a stat 16 ani in Italia, apoi s-a intors in tara, la Sebes, unde a inceput o afacere cu microplante, asa numitul sistem microgreen.
Microplantele sunt, de fapt, ceva mai mult decat cunoscutii germeni pe care multi ii consuma imediat ce au rasarit. Spre deosebire de acestia, in sistemul microgreen germenii sunt lasat sa creasca mai mult, pana cand ajung niste plante in miniatura.
Acestea sunt apoi tinute in cutii speciale si ulterior mutate intr-o camera unde temperatura trebuie sa fie de maximum 20 de grade. Fotosinteza se face cu ajutorul unor neoane.
Plantele se consuma cand au intre 7 si 20 de zile, iar valorile lor nutritive sunt maxime: au de 40 de ori mai multe vitamine, minerale si nutrienti decat legumele aflate la maturitate.
Viorica Kovacs, producator microplante: "Am peste 60 de soiuri din aceste plante care au proprietati nutritive foarte bune, sunt ca niste bombe calorice. Restaurantele au raspuns pozitiv si au fost chiat incantati sa incerce ceva nou."
Cererile la restaurantele din toata tara sunt in crestere, iar o casoleta se vinde cu 5 lei.
La un restaurant din Cluj gasim pe o farfurie, frumos aranjate, floarea soarelui, gulie rosie si linte. Bucatarul a pregatit si niste frigaruri de somon.
Bogdan Farcas, maestru bucatar: "Am pregatit frigarui de somon cu legume si plantutele astea sunt preferatele bucatarilor pentru ca te poti juca cu ele in farfurie si sunt foarte bogate in nutrienti. Se folosesc la toate tipurile de carne."
Plantele crescute in sistem microgreen au aparut pentru prima data in meniurile restaurantelor din California in anii '80. Singurele specii cultivate asa erau busuiocul, rucola, coriandrul si sfecla rosie. Incet, incet, aceasta metoda s-a extins si in Europa iar acum avem la noi in tara zeci de varietati de plante."
Si in Prahova, un bucatar a preluat modelul american si a infiintat o ferma de microplante. Si-a deschis si un magazin unde isi vinde casoletele cu sume intre intre 5 si 30 de lei, in functie de soiul plantei si cantitate.