"La o prima vedere ar putea fi asimilata cu o dieta vegetariana, care include o mare cantitate de legume si cereale integrale. Tot parte integranta din aceasta dieta sunt produsele din soia, deoarece contin o mare cantitate de substante fitoestrogene, care au o importanta deosebita pentru sanatate", spune nutritionistul Lygia Alexandrescu..
Potrivit acesteia, dieta macrobiotica poate fi adaptata in functie de climat, anotimp, varsta si sexul persoanei care o urmeaza, precum si de particularitatile legate de sanatatea acesteia.
"Deoarece aceasta dieta sustine consumul de alimente sarace in grasimi si bogate in fibre, este considerata ca o dieta recomandata persoanelor care postesc, dar si pacientilor diagnosticati cu boli cronice sau cancer. Explicatia ar fi ca alimentele componente ale acestei diete sunt bogate in fitoestrogeni, substante care ajuta la prevenirea si reducerea riscului aparitiei cancerului de san, de exemplu", explica Alexandrescu.
Ea sustine ca fiecare masa din cadrul dietei macrobiotice se bazeaza pe 50 - 60% carbohidrati (glucide) rezultate din orez brun, paine din faina integrala de secara sau de ovaz, iar legumele reprezinta si ele 25 - 30% din compozitia mesei macrobiotice.
Legume: 1/3 consumate proaspete, 2/3 preparate la abur, fierte sau la gratar
"Este recomandat ca o treime din legume sa fie consumate proaspete, nemodificate termic, si restul sa fie preparate la abur, fierte sau la gratar." Foarte recomandate in aceasta dieta sunt fasolea verde sau uscata, lintea sau soia.
Supe: cele de legume si zarzavaturi de sezon.
Carne: "Orientarea trebuie sa fie, bineinteles, spre peste si nu spre carne rosie, oua sau lactate. Pot fi consumate de mai multe ori pe saptamana, insa in cantitati mici.
Nucile, semintele, migdalele pot fi consumate cu moderatie in forma lor organica, neprajite, nesarate.
Fructe: dieta macrobiotica permite si consumul regulat de fructe, insa doar de fructe locale.
Dulciuri: se pot consuma deserturi (indulcite natural cu fructoza) de 2-3 ori pe saptamana.
Uleiuri permise: cele vegetale nerafinate: de masline, de struguri sau de porumb", afirma nutritionistul.
Condimente: sare de mare, otet de orez sau de mere si toate plantele aromate: busuioc, seminte de mustar sau susan, coriandru, oregano.
"Nu trebuie uitat insa faptul ca dieta macrobiotica are si niste limitari nutritive. Astfel ea furnizeaza cantitati mici de proteine, vitamina B12, fier, calciu, magneziu, suplimentarea acestor trofine fiind necesara", mai spune Alexandrescu.
Produsele de panificatie de tip paste, fidea, paine alba, foietaj etc vor fi consumate foarte rar", este sfatul nutritionistului.