New York Times a publicat un reportaj amplu despre viata oamenilor din Ikaria, o insula situata in extremitatea sudica a arhipelagului insulelor egeene. Aici, ceasurile nu exista si nici macar cancerul nu supravietuieste.
Stamatis Moraitis, un veteran de razboi grec, a povestit cum i s-a schimbat viata la scurt timp dupa ce s-a mutat in Ikaria. La 60 de ani si ceva, pe cand locuia in Statele Unite, a descoperit ca avea cancer la plamani. I s-au dat inca 9 luni de trait. In loc sa ramana in America si sa inceapa un tratament agresiv impotriva cancerului, el s-a decis sa se mute in Ikaria, insula stramosilor lui. Viata lui a intrat in ritmul ikarienilor – se odihnea, manca doar legume proaspete, din propria gradina, iar corpul lui devenea din ce in ce mai puternic. Dupa 9 luni de zile, nu doar ca nu era doborat de cancer, ba chiar se simtea din ce in ce mai bine. 25 de ani mai tarziu, s-a dus in Statele Unite sa ceara explicatii medicilor. Toti erau deja morti.
Viata fara ceasuri
In Ikaria, nici urma de ritmul alert cu care ne-am obisnuit in orice colt al lumii. Nu agitatie, nu stres, nu termene-limita. In Ikaria, oamenii nici macar nu poarta ceasuri. Se trezesc in mod natural, lucreaza putin in gradina, mananca de pranz, trag un pui de somn, iar seara se viziteaza intre ei, joaca jocuri si beau vin impreuna. Timpul petrecut impreuna cu cei dragi la un ceai sau un pahar de vin este nepretuit.
Reteta unei vieti lungi si a unei sanatati de fier
In mai toate tarile de pe glob, industria alimentelor procesate investeste bani in publicitate, in loc sa investeasca in ingrediente de calitate superioara. Incearca sa ne convinga sa mancam, sa ne faca pofta si sa ne creeze noi nevoi. Accesul la calorii a crescut incontinuu, iar suplimentele alimentare au devenit o necesitate.
In Ikaria insa, alimentatia este cat se poate de simpla si de organica. Desi multi locuitori ai insulei sunt someri, fiecare are gradina si isi cultiva singuri mancarea.
La micul dejun, ikarienii obisnuiesc sa consume lapte de de capra, vin, ceai de salvie sau cafea, miere si paine.
Pranzul este totdeauna compus din fasole, cartofi, verdeturi si legumele de sezon produse in gradina.
Cina consta de cele mai multe ori in paine si lapte de capra. De Craciun si de Paste, ei au obiceiul sa consume porcul crescut chiar de ei.
Toate mesele sunt bogate in ulei de masline, legume proaspete, miere si vin. La fel de important este si ce consuma mai putin: zahar, faina alba, lactate, carne si alcool.
Cam toate ingredientele folosite de ei sunt strans relationate de longevitate:
Laptele de capra este mai usor de digerat decat laptele de vaca si contine o substanta care reduce nivelul de hormoni de stres din organism.
Uleiul de masline, mai ales cel neincalzit, reduce colesterolul rau si ridica nivelul colesterolului bun.
Cantitatile reduse de grasimi saturate din carne si lactate sunt asociate cu riscuri scazute de boli cardiace.
Legumele si verdeturile pe care icarienii le consuma zilnic contin antioxidanti foarte puternici care lupta cu imbatranirea.
Vinul, consumat in moderatie, este foarte bun pentru sanatate, din nou datorita antioxidantilor.
Cartofii naturali si consumati altfel decat prajiti sunt o sursa foarte buna de potasiu, vitamina B6 si fibre.
Ceaiurile pe care icarienii le consuma zilnic, de placere, sunt adevarate medicamente. Ele sunt naturale, facute din ierburile de pe insula: maghiran salbatic, salvie, menta, rozmarin.
Mierea este considerata de catre ikarieni un medicament care trateaza orice boala. Ikarienii au niste tipuri de miere pe care nu le vei gasi nicaieri in lume – de la remediu pentru mahmureala, la tratament pentru gripa. Oamenii in varsta isi incep ziua cu o lingurita de miere.
“Uitam sa mai murim”, spune o locuitoare a insulei in varsta de 101 ani.
PE PRO TV PLUS PUTEȚI VEDEA SHARE ÎN BUCATE: