Vitamina D protejeaza de cancerului de piele, mentine sanatatea oaselor pentru ca ajuta calciul sa se fixeze in oase si previne multe alte boli grave precum diabetul, scleroza multipla, declinul cognitiv.
Peste 80% din necesarul de vitamina D poate sa vina de la soare, daca nu folosim creme care blocheaza razele solare. Din fericire, exista si multe alimente pe care ne putem baza ca sa ne facem plinul de vitamina D.
1. Uleiul din ficat de cod
Are un gust rau, insa o lingura pe zi contine 340% din necesarul zilnic de vitamina D. In plus, acest ulei este foarte bogat si in acizi grasi Omega 3.
2. Somonul
Contine atat acizi grasi Omega 3, cat si vitamina D. Cea mai mare cantitate se gaseste in somonul salbatic.
3. Ciupercile
Potrivit unui studiu publicat in aprilie in Revista Federatiei Societatilor Americane de Biologie Experimentala, ciupercile albe expuse la lumina ultravioleta B pentru cateva ore isi maresc continutul de vitamina D intr-o proportie de 400%.
4. Laptele de vaca
Degresat sau integral, laptele este o sursa importanta de vitamina D. Bea o cana pe zi.
5. Ouale
Cu o cantitate semnificativa de vitamina D in galbenus si proteine pure in albus, ouale nu trebuie sa-ti lipseasca din meniul zilnic.