1. Evita condimentele si marinatele 

O friptura de vita se gateste la foc puternic, iar daca abunda in ierburi si condimente, acestea se vor arde pe parcurs. Iti recomandam sa eviti si marinatele, deoarece o friptura buna de vita ar trebui sa fie despre un gust cat mai natural, fara alte arome in plus.

 

2. Lasa carnea in contact cu sarea doar atat cat trebuie

Sunt doua variante pe care ti le recomandam cand vine vorba despre sare si fripturi de vita. Fie sarezi carnea cu maximum 30 de minute inainte sa o pui pe foc, fie o sarezi cu cel putin 24 de ore inainte. In ambele cazuri, sarea are rolul de a usca vita (lucru perfect pentru prajit), dar in cazul celei de-a doua variante, si de a concentra mai multa aroma in tesutul interior. 

 

3. Foloseste o tigaie de fonta

Sigur, poti gati o friptura de vita si in alte tipuri de tigai, dar cele din fonta retin mult mai bine caldura, se incing uniform si dau acea crusta perfecta pe care ne-o dorim.

 

4. Gateste friptura la foc iute

Stim foarte bine ca o friptura de vita se gateste rapid si necesita doar cateva minute de expunere la foc pe fiecare parte. Dar pentru a evita cazurile in care friptura este gatita prea mult sau nu are o crusta frumoasa, incearca sa incingi foarte bine tigaia (sau gratarul) cu cel putin 10 minute inainte.

 

5. Lasa friptura sa se “odihneasca” dupa ce o scoti din tigaie

Cand friptura este gata, las-o sa se odihneasca pe un tocator de lemn timp de 5-7 minute, timp in care sucurile se vor linisti. Nu o inveli in staniol si nu o acoperi cu nimic deoarece temperatura carnii va mai creste oricum cu cateva grade.