In plus, odata recoltate, nu este bine sa le tineti la intuneric. Vor produce ele insele acelasi tip de substanta chimica. Nitratii blocheaza hemoglobina. Imaginati-va ca cineva v-ar tine de nas si de gura in acelasi timp si veti intelege efectele nocive.
Untisorul, stevia salbatica, leurda, urzicile si frunzele proaspete de papadie provenite din padure nu contin deloc poluanti chimici. Altfel, frunzele verzi, in special spanacul, sunt crescute in soluri tratate si vin la pachet cu o cantitate uriasa de nitrati. Aceeasi pe care o gasiti in mezeluri, spre exemplu.
"In momentul in care le gatim ar fi bine sa punem suc de rosii pentru ca mediul acid imbunatateste absorbtia fierului din ele. Iar cand le folositi sub forma de salata, otetul face mediu acid, deci puneti otet sau sos de tomate.", spune nutritionistul Mihaela Bilic.
Sosul de rosii sau otetul fac ca fierul non-hemic, de slaba calitate din aceste plante, sa fie absorbit si folosit de catre propriul dumneavoastra organism. Iar uleiul nerafinat nu are doar o motivatie de gust.
"Stropul de ulei pe care il puneti in salata ajuta la aborbia fito-nutrietnilor, licopenul e unul dintre ei. Asa ca si vitaminele liposolubile si fitonutrtientii liposolubili beneficiaza de uleiul din salata.", adauga ea.
Aceaste frunze sunt ideale proaspete. Dupa recoltare, e bine sa stea la lumina zilei si nu in intuneric. Fara o sursa de lumina produc ele insele nitrati - substante care impiedica hemoglobina din sange sa se lege de oxigen.