Editia 2016 a ghidului Michelin, care va fi publicata la 4 decembrie, a acordat una din pretioasele sale stele restaurantului Tsuta, din districtul Sugamo (nord) cu o capacitate de 9 clienti. "Simt ca ramen a fost in sfarsit recunoscut in lume. Voi continua sa fac ceea ce am facut si pana acum", a declarat Yuki Onishi, proprietarului localului.

Steaua Michelin nu este singurul semn de recunoastere pentru Tsuta, ai carui clienti stau si doua ore sa astepte la coada si pe care revistele de specialitate il considera de doi ani cel mai bun restaurant din Japonia. Localul era deja selectionat de ghidul Michelin pe 2015 la categoria 'Bib Gourmand', care premiaza bucataria buna cu preturi moderate.


Foto: Tsuta

Ramen, supa simbol a Japoniei
"Ramen" este una din mancarurile cele mai populare din gastronomia nipona datorita pretului sau scazut si a numarului mare de localuri care servesc aceasta mancare traditionala si care a ajuns la 80.000. Este vorba de o mancare care se pregateste si serveste simplu si rapid. Insa localurile care servesc boluri pline cu supa de taitei s-au raspandit peste tot, din Japonia si Hong Kong pana la New York si Paris.

► Vezi si: Ramen, supa care a hranit Japonia postbelica, a ajuns preferata natiunii. Cum se mananca

Restaurantele cu gastronomie japoneza fina, care servesc sushi sau tempura, sunt niste obisnuite ale stelelor Michelin, este insa rar ca bucataria simpla sa fie prezenta in acest clasament select. Ghidul Michelin pentru Tokyo cuprinde alte 27 de localuri dedicate supei cu taitei incluse la categoria 'Bib Gourmand' (o recomandare la marginea localurilor prestigioase) avand in vedere ca "ramen" a devenit "o mancare universala", potrivit reputatei organizatii franceze.
Capitala japoneza a reusit sa obtina in total 217 stele in ghidul 2016 pentru Tokyo si sa se mentina pe primul loc in topul mondial cu cele mai multe restaurante care detin stele Michelin. Concret, la Tokyo se gasesc 13 localuri de trei stele (exceptionale), 51 de restaurante de doua stele (excelente) si 153 de localuri de o stea (foarte bune), conform Michelin.

In total 15 noi restaurante din Tokyo au fost recompensate cu prestigioasele stele Michelin in editia 2016 a ghidului care va fi pus in vanzare vinerea aceasta.