O fereastra de soare si vreme calda intr-o saptamana rece, mohorata si cu ceata. De o astfel de zi au avut parte ospatarii care au luat startul, pe 16 Noiembrie 2012, la Intrecerea Ospatarilor – Course des Garçons de Café. Ospatarii s-au intrecut in indemanare si in eleganta in cadrul acestui concurs organizat cu prilejul sarbatorii vinului “Beaujolais Nouveau”.
Startul concursului a fost dat din fata Restaurantului Negresco din Centrul Istoric, pe traseul strada Stavropoleos, strada Postei, strada Franceza, strada Nicolae Tonitza, strada Sfantul Dumitru, strada Postei si strada Stavropoleos.
Concurentii au parcurs 350 de metri pana la punctul de sosire, avand in mana o tava rotunda pe care au fost asezate 2 pahare umplute cu vin Beaujolais Nouveau, demonstrand astfel nu doar indemanare, ci si profesionalism si eleganta – caracteristici de baza ale meseriei de ospatar.
7 premii au fost oferite castigatorilor si fiecare participant, castigator ori necastigator, a primit cate o sticla de Beaujolais Nouveau – Georges Duboeuf.
Castigatori :
Locul 1 – Baitoiu Daniel – restaurant True Club, a castigat 1 vas din fonta “Vitesse” de la Kitchen Shop
Locul 2 – Lulea Romica - restaurant La Bonne Bouche, a castigat 1 Set de Tacamuri “Energia” de la Leida
Locul 3 – Costache Mihai - restaurant Solé, a castigat 3 Sticle de Beuajolais Nouveau “Georges Duboeuf”
Locul 4 – Robu Marius - hotel Ramada, a castigat un Foie Gras de gasca cu trufe “Rougié” de la Lareserve
Locul 5 – Banesaru Ioana - restaurant La Bonne Bouche, a castigat un Ceainic “Vitesse” de la Kitchen Shop
Locul 6 – Pigoi Ionut - Liecul Economic “Viilor”, a castigat 1 Grill vertical pentru pui “Vitesse” de la Kitchen Shop
Locul 7 – Constantin Costel - restaurant Negresco, a castigat Bucataria Explicata - La Cuisine Expliqué de la Lareserve.biz
Sarbatoarea Beaujolais Nouveau a fost organizata pentru prima data in Franta, in anul 1951, fiind creata de catre Georges Duboeuf. Evenimentul este unul traditional in toata Europa, in America de Nord si Asia si se organizeaza in fiecare an, in cea de-a treia joie a lunii noiembrie, la miezul noptii, cand este lansata noua recolta Beaujolais. Romania a sarbatorit pentru prima data Beaujolais Nouveau si Intrecerea Ospatarilor – la Course des Garçons de Café in data de 18 noiembrie 2010, evenimentul fiind organizat cu sprijinul ArtGastro si UBIFrance.
Despre Beaujolais
Regiunea viticola Beaujolais este situata in Franta, in departamentul Rhone, intinzandu-se pe 55 km lungime si intre 12 si 15 km latime. Limitele sunt fixate de Muntii Beaujolais cu inaltime maxima de 1012 metri si Muntii Saint-Rigaud. Numele Beaujolais provine de la Nobilii de Beaujeu. Beaujolais este un teritoriu incarcat de istorie si cu traditii bogate.