Suntem in regiunea preferata a Printului Charles, unde acesta revine an de an si unde, datorita lui, ajung mii de turisti care aleg sa-si faca vacanta la tara, in sate uitate de lume, fara semnal la telefon si departe de internet. Mai exact in satul Daia, la mai putin de 23 km de Sighisoara, unde ajungi cu masina pe drum de tara sau, in cazul nostru, pe unul dintre trasee superbe de bicicleta proaspat inaugurate de catre asociatia Mioritics. Dupa ce am pedalat cateva ore pe colinele transilvanene, primul impact vizual cu satul Daia a fost unul puternic: ne-au aparut in fata ochilor case vechi si darapanate, insa de o frumusete greu de gasit in alte locuri.
“Noua ne place sa mergem in satele ca Daia, izolate, necunoscute. Ideea Transilvanian Brunch este sa mergem in satele unde lumea de obicei nu merge. Vrem sa deschidem poarta si sa incurajam lumea sa vina”, imi povesteste Jochen Cotaru, un german originar din Mecklenburg, Germania de Nord, fondatorul asociatiei Hosman Durabil si unul din personajele care au pus bazele acestui eveniment.
Conceptul brunch-ului, inceput cu 8 ani in urma in zona Hartibaciului, a fost sa atraga atentia asupra celor mai sarace localitati din zona, bogate insa din punct de vedere cultural si gastronomic. Mai multe asociatii din zona si-au unit fortele (MyTransylvania, Mioritics, Hosman Durabil si Monumentum) si au creat o experienta pe care e pacat sa nu o traiesti in vizita ta in Transilvania. O zicem din proprie experienta.
“Local food. Tastes Good.”
Ideea i-a venit lui Jochen, pe cand calatorea cu rulota prin Germania Polonia si Cehia. A ajuns la un moment dat intr-o zona germanica cu multe probleme, dar a ramas impresionat de felul in care oamenii se intalneau o data pe luna si faceau o masa in aer liber, in ciuda tuturor greutatilor. S-a gandit ca ideea merge de minune si in Romania si a inceput sa organizeze brunch-uri alaturi de Crisi si Iuliana Cismaru de la asociatia locala “My Transylvania“. La 8 ani de la primul brunch, evenimentul a devenit deja o traditie, iar turistii nu intarzie sa apara. Iar el, desi se considera un nomad, nu a mai plecat din Romania.
In fiecare an, se tin 6 brunch-uri, din aprilie pana in septembrie, in ultima sambata a fiecarei luni. Intotdeauna au loc in alt sat, cat mai departe de civilizatie. Localnicii sunt incurajati sa gateasca retete vechi, specifice doar lor, folosind produse traditionale si de sezon. Se alege cel mai frumos loc din sat, se intind mese lungi la soare, covoare taranesti pe iarba si se mananca in aer liber.
La Daia, brunch-ul s-a tinut in in curtea casei parohiale evanghelice, iar batranii satului au fost cei care au gatit si au servit mancarea. Farfuriile s-au umplut rapid cu tot ce e mai bun in regiune. De la branzeturi proaspete aduse de la stana, la salate de tot felul, verdeturi de sezon, dar si specialitati din carne: chiftelute, rulade cu carne si verdeata, tocane si jumari crocante.
Nu au lipsit nici supele gatite la cazan, mamaliguta cu branza si gulas si sarmalele cat pumnul de mari. La desert, gogosile prajite in untura si placinta saseasca Hencles au facut deliciul celor prezenti.
“Aici ramanem, nu ne dorim sa trecem drumul national, dar ne dorim sa fim copiati”, mi-a spus Jochen Cotaru cand l-am intrebat, incantata de ce am vazut si ce am mancat, daca nu vrea sa extinda conceptul si in alte regiuni din tara. Sezonul tocmai a inceput, iar pana la sfarsitul lunii septembrie, se vor tine brunch-uri in alte cinci sate din judetul Sibiu: Bradeni (30 mai), Pelisor (27 iunie), Alma Vii (25 iulie), Ilimbav (29 august) si Cornatel (26 septembrie).
Biletul de intrare la Transilvanian Brunch este 50 de lei, bani care le revin localnicilor pentru efortul depus. Cand mesele se golesc si ei raman sa spele farfuriile, esti invitat intr-un tur al satului, pentru a-i descoperi arhitectura si mestesugurile.