Cand te gandesti la ceva rafinat unul din ingredientele princiaple e somonul afumat. Il poti combina cu o multime de arome, inclusiv cu cele puternice de ceapa (in cazul de fata in trei variante – galbena, rosie si ceapa verde).
Reteta propusa de My Recipes din Revista Coastal Living promite sa iti scoata in mai putin de o ora un fel de mancare ce poate fi servit ca fel principal pentru 4 persoane la un brunch sau ca aperitiv la o petrecere cu 6 persoane. Se pregateste atat de rapid si pentru ca foloseste aluat de patiserie congelat.
Ingrediente:
- 1 lingura unt
- 1 lingura ulei de masline
- 450g ceapa galbena, tocata (noi am pus doar 3 cepe mari, in total 300g)
- 30-40g smantana
- 60g branza moale de capra
- 2 oua
- 1 ½ lingurita piper
- 120g somon afumat
- 1 foaie aluat de patiserie decongelat
- ¼ ceapa rosie feliata julien
- 2 fire ceapa verde tocata marunt
Incinge untul si uleiul de masline intr-o tigaie mare, la foc mediu. Gateste ceapa galbena timp de 15-20 de minute pana cand devine aurie. Lasa-o deoparte sa se raceasca putin.
Amesteca smanatana, branza, ouale si ¾ lingurita piper. Adauga ceapa calita si racita si amesteca bine. Intinde foaia de aluat intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si ridica marginile, astfel incat sa formezi o bordura de o jumatate de centimetru.
Presara restul de piper deasupra aluatului, intinde amestecul de smantana si ceapa, presara ceapa rosie taiata julien si jumatate din ceapa verde. Coace totul la 210-220C timp de 20 de minute pana cant aluatul devine auriu.
Taie somonul afumat fasii subtiri si presare-le peste tarta calda. Presara si restul de ceapa verde si o poti servi.
Verdict: a fost gata in timpul promis si intr-adevar e delicioasa. Timpul de coacere este mai mic decat ce indicat, altfel aluatul se arde. Am fi schimbat, insa, aluatul de foitaj cu unul clasic de tarta si am fi adaugat si mai mult piper.