Seamana cu gogoselele de profiterol, dar au ceva in plus care le face irezistibile: branzeturile. Le poti pune Gruyère, cheddar, cascaval clasic, Comté, Emmentaler sau parmezan. Sunt usoare si aerate, cu o crusta crocanta si un miez inca umed de la branzeturile adaugate.
In Franta, gougères sunt servite adesea la degustarile de vinuri, iar perechea potrivita este Chablis, un vin alb sec facut cu struguri Chardonnay cu o aciditate placuta care constrasteaza puternic cu textura bogata a micilor gougères.
Noua ne-a placut reteta celor de la Saveur pe care am testat-o. Inainte sa incepem am mai vanat cateva secrete pentru gougères perfecte si am aflat ca daca vrei sa nu te trezesti cu niste gogosele dezumflate si sa obtii mereu aceeasi bulgarasi aerati sunt doua secrete: sa pui faina toata odata si sa incorporezi ouale unul cate unul.
Ingrediente (pentru 40-50 mini gougères):
- 120ml lapte
- 115g unt, taiat in cubulete
- ½ lingurita sare
- 200g faina
- 4 oua la temperature camerei
- 170g Gruyère rasa
Incinge cuptorul la 220C. Pune la fiert intr-o craticioara mica laptele, untul, sarea si 120ml apa, la foc mare. Cand incep sa fiarba, redu intesinatea focului la mediu si adauga faina (toata) amestecand energic. Se va forma un aluat vartos pe care trebuie sa il mai lasi pe foc inca 2 minute, amestecand mereu.
Muta aluatul intr-un bol si incorporeaza cu un mixer ouale, unul cate unul. Adauga branza si incorporeaza-o.
Cu o lingura sau o lingurita (asa cum am folosit noi) pune mici bilute de aluat pe o tava tapetata cu hartie de copt, la o distanta de 2cm una de cealalta.
Pune tava la cuptor si redu temperatura la 190C. Coace gougères in jur de 30 de minute, pana cand devin aurii.