Poarta un nume ciudat: Smörgåstårta. Vine din suedeza, dar noi l-am gasit si in cartile de bucate de pe vremea parintilor. In anii ’70 facea furori la petreceri. E un tort aperitiv facut dupa aceeasi metoda ca un tort obisnuit, dar cu ingrediente pe care le-ai pune in mod normal in sandvisuri.
Peste afumat, legume proaspete, creme cu unt sau branza, maioneze si paine moale si pufoasa. Cam asa arata o reteta clasica de sandvis-tort. Evident, retetele pot fi adaptate cu ingredientele care iti plac tie. Noi iti prezentam una care ne-a luat ochii cand am vazut-o.
Sandvis-tort cu somon afumat si creveti
Ingrediente pentru 8-10 portii.
Pentru straturile de paine:
- 50g drojdie proaspata
- 500 ml apa calduta
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita zahar
- 2 lingurite ulei de gatit
- 165g faina integrala
- 380-450g faina alba
Pentru crema cu peste:
- 400 g herring afumat
- 100 ml maioneza
- 100 ml smantana
Pentru crema de branza:
- 300g crema de branza
- 300 ml smantana
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita piper alb
Pentru sosul de mustar:
- 1 ½ lingura zahar
- 1 ½ lingura mustar Dijon
- 1 ½ lingura mustar dulce
- sare
- 100ml ulei de gatit
Toppinguri:
- 400g somon afumat
- 1 ou fiert tare
- 1 castravete mare
- cateva ridichii
- salata verde
- patrunjel
- unt
- codite de creveti
Pregateste o painica din ingredinetele pentru straturile de blat, pe care sa o coci intr-o forma de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 20-23 cm.
Dizolva drojdia in apa calduta, adauga sare, zahar si ulei si amesteca bine. Toarna acest amestec peste cele doua tipuri de faina (amestecate in prealabil) si framanta. Pune aluatul format intr-un bol si lasa-l la dospit timp de 45 de minute.
Mai framanta-l o data si pune-l in tava unsa. Lasa-l la dospit alte 45 de minute. Coace painea in cuptorul preincalzit la 200C timp de 35 de minute. Cand e gata lasa-o sa se raceasca acoperita cu un prosop. Apoi taie din ea, pe orizontala, 3 blaturi ca la tort.
Tip: Te poti folosi si de o paine rotunda cumparata, dar nu va arata la fel de bine.
Cat se coace painea poti sa pregatesti cremele si sosul. Intr-un bol amesteca herringul (curatat de oase), maioneza si smantana. Intr-un alt bol amesteca ingredinetele pentru crema de branza.
La sosul de mustar ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, altfel se va taia. Amesteca-le pe toate cu un mixer.
Asamblare:
Aseaza primul blat de paine pe o farfurie. Umezeste-l putin cu apa minerala. Unge-l cu crema cu peste si acopera toata suprafata cu felii de castravete. Pune al doilea blat de paine, umezeste-l cu putina apa minerala, unge-l cu unt si pune felii subtiri de somon afumat. Presara deasupra sosul de mustar si adauga cateva frunze de salata verde tocate.
Pune si al treilea blat deasupra, umezeste-l si intinde crema de branza pe toata suprafata lui sip e laterale. Decoreaza cu felii de somon afumat, felii de ou fiert, felii de ridichie, codite de creveti, frunze de salata si patrunjel. Lasa sandvis-tortul la frigider cateva ore inainte de servire.
Sursa: Saveur
Incearca sa creezi si tu sandvis-torturi cu ingredientele pe care le adori. Te provocam sa ne trimiti o fotografie cu ele.