Un studiu realizat de Consiliul Apararii Resurselor Naturale din Statele Unite a aratat ca, americanii arunca anual 40% din mancarea produsa.

Pierderile se ridica la 165 de miliarde anual, asta fara a se lua in calcul si pierderile de productie: apa consumata pentru irigarea terenurilor, transportul de la producator in magazine, spatiul de depozitare.

Fiecare american iroseste, in medie, 9 kg de mancare pe luna. Comparand cu rezultatele altor studii, americanii arunca de 10 ori mai multa mancare decat asiaticii si cu 50% mai mult decat aruncau in anii `70.

Fructele, legumele si fructele de mare sunt categoriile cu cele mai mari pierderi.Doar 50% din cantitatea produsa este si consumata.

Daca va intrebati cum de s-a ajuns la o cantitatea atat de mare, raspunsul este dat de cercetatori:

1. „iluzia abundentei” creata de marile lanturi de magazine

 

Nevrand sa ramana cu rafturile goale (se pare ca nu da bine in ochii clientilor), marile magazine se aprovizioneaza mai mult decat pot cumpara acestia. Astfel, multe alimente ajung sa depaseasca termenul de valabilitate, moment in care sunt mutate de pe raft in cosul de gunoi.

2. „lacomia” clientilor

 

Probabil vi s-a intamplat si voua sa mergeti la cumparaturi infometati si, din acest motiv, sa cumparati lucruri la care, in conditii normale, nici nu v-ati fi uitat. Promotiile contribuie si ele la acest proces de supra-aprovizionare.

3. „slabiciunea” restaurantelor

 

Restaurantele contribuie si ele la pierdere. Dorind sa pastreze clientii multumiti, acestea servesc portii mai mari decat ar putea manca cel care a comandat.

Chiar daca pentru Romania nu am gasit astfel de statistici, ne recunoastem si noi in randurile de mai sus. Studiile americanilor arata ca, daca ar reduce risipa cu doar 15% ar avea suficienta mancare cat sa hraneasca 25 de milioane de oameni. Este, cu siguranta, o cifra care te face sa te gandesti de doua ori inainte de mai irosi vreun gram de mancare.

Sursa: www.nrdc.org