Producem vin cu mult dinainte sa ne numim romani. Stramosii nostri geto-daci erau niste agricultori exceptionali, iar vita de vie era una din cele mai de seama bogatii ale lor. Peste ani, ar putea sa redevina bogatia Romaniei.
In anii dinainte de Hristos, pe teritorul Romaniei de astazi, vinul era simbolul fericirii. Stramosii nostri, getodacii, si-l stropeau pe haine ca sa atraga lucruri bune asupra lor. Atat barbatii cat si femeile il savurau neamestecat cu apa, din coarne de bou sau ulcele din lut. Pasiunea lor pentru vin era atat de mare, incat regele Burebista a ordonat defrisarea viilor.
Astazi, desi avem vinul in sange si o tara impanzita de crame, putini dintre noi avem obiceiul de a savura un pahar de vin bun la pranz sau la cina. Cu toate ca avem de unde alege. Vinurile romanesti primesc medalii dupa medalii la concursurile internationale, iar preturile lor sunt mai mult decat accesibile.
Citeste pe Stirileprotv.ro: GHIDUL unei vacante printre viile din Romania. De ce cred somelierii ca ne putem compara cu vinurile de Bordeaux. FOTO
Domeniul Coroanei Segarcea, comoara de pe paralela vinurilor de calitate
Localitatea Segarcea din judetul Dolj se afla pe paralela 44 numita „paralela vinurilor de calitate”. Vita de vie se intinde aici pana la Dunare, pe dealurile insorite ale Olteniei. Incepand cu anul 2007, vinurile de la Segarcea au inceput sa fie recunoscute international, la concursurile din Europa, Asia si America, iar aprecierile au atins punctul culminant in 2012 cand Domeniul Coroanei a fost cea mai premiata podgorie romaneasca.
Atat crama, cat si podgoria arata senzational. “Au cea mai buna abordare pret-calitate in piata si au un perete intreg de diplome si medalii obtinute de vinurile lor. Crama de depozitare a butoaielor este impresionanta”, spune Eduard Jakab, somelier.
Domeniul Corcova, un loc desprins din rai
Cu o podgorie frumos raspandita pe dealuri, crama a fost pe vremuri parte din mosia boierului Anton Bibescu. Acesta era prieten cu Marcel Proust si a reusit sa faca cunoscut numele Corcova in cele mai selecte cercuri europene. In 2005, podgoria a renascut din propria-i cenusa, atunci cand compania Corcova Roy & Damboviceanu a cumparat 100 de hectare in comuna Corcova. In doar cativa ani, cramele au fost reconstruite si s-au replantat mai multe soiuri de vita-de-vie nobile.
Domeniul nu ofera cazare, insa exista o pensiune chiar langa crama, unde cei care ajung aici pot inopta. O vizita la crama si o degustare costa intre 40 si 60 de lei de persoana, in functie de vinul ales. Pretul include si un platou de degustare.
Domeniul Stirbey, o poveste de peste 300 de ani
Printul Barbu Alexandru Stirbey, nepotul domnitorului Barbu Stirbey si consilierul principal al regilor Carol I si Ferdinand, si-a transformat mosia din Dolj intr-un domeniu viticol exceptional. La inceputul secolului XX, el era proprietarul celei mai mari pepiniere din tara. Dupa moartea sa, domeniile viticole au fost mostenite de catre Printesa Maria Stirbey, fiica sa mai mare, insa aceasta le-a pierdut in 1949, dupa nationalizare. Abia in 2011 cramele si viile au fost restutuite mostenitorilor. Baroana Ileana Kripp, nepoata Printesei Stirbey, a redotat crama cu tehnologia moderna si a inceput sa faca din nou vin.
Desi domeniu Stirbey nu are inca locuri de cazare, cei de la crama isi ajuta oaspetii cu rezervarea camerelor la hoteluri din apropiere. Ofera vizite ghidate in vie si in crama, degustari de vinuri si mese pentru grupuri de 5 – 15 persoane. O degustare standard, ce include 5 vinuri, costa 55 lei de persoana. Degustarea cu aperitive include 5 vinuri si gustari reci si costa 110 lei de persoana. Iar pentru cei care isi doresc o degustare culinara completa, in schimbul a 175 lei pot savura 5 vinuri si un meniu de specialitati culinare oltenesti.
Valeriu si Cristiana Stoica au decis sa dea o noua viata viei familiei, situata in regiunea dealurilor subcarpatice, la portile manastirilor din nordul Olteniei. Ei au restaurat conacul familiei, unde acum sunt produse vinurile Avincis. Acum sunt gazdele celor care vor sa le viziteze crama. Cat e ziua de lunga, ii insotesc la plimbari in vie, in crama si organizeaza degustari de vinuri.
Pretul unei degustari de vinuri cu tur de domeniu viticol si vizita in crama incepe de la 50 de lei pe persoana, in functie de numarul sortimentelor de vin degustate si de serviciile personalizate pe care le punem la dispozitia celor care ne viziteaza. La cererea acestora pot sa ofere si servicii de gazduire la crama.
Azuga sau Champagne de Romania
O mini-vacanta deosebita in care sa degusti vinuri de calitate poti sa-ti faci si la Pivnitele Rhein Azuga, de la Halewood, cel mai vechi loc din tara in care se produce, fara intrerupere de-a lungul timpului, vinul spumant dupa metoda traditionala, ca in regiunea Champagne din Franta. Pretul unei degustari, de persoana, a trei vinuri spumante costa 25 lei si include vizitarea hrubelor si prezentarea tehnologiei de fabricaţie a spumantului prin fermentare naturala in sticla. Vestea buna este ca aici exista si o pensiune incapatoare, cu 16 camere, si un restaurant.
Bordeaux, Toscana si... Dealu Mare
Pe aceeasi paralela pe care se pozitioneaza zone viticole precum Bordeaux, Saint-Emilion si Toscana, podgoria Dealu Mare este un alt loc binecuvantat din Romania. Aici, in localitatea Fintesti din Buzau, la doar 100 km de Bucuresti, se fac unele din cele mai premiate si mai apreciate vinuri din tara, produse de LacertA.
In mijlocul vitelor de vie, troneaza Conacul Dorobantu, construit in 1901 dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Poti alege o degustare de vin “prima impresie”, ce cuprinde 3 dintre cele 9 vinuri diponibile, la pretul de 29 lei, sau o “degustare intensiva”, cu 6 dintre cele 9 vinuri diponibile, la 49 lei. Iar privelistea este una greu de egalat.