A inceput sa faca fotografii din copilarie, iar gatitul a fost dintotdeauna pentru el un mod de a se relaxa. Recent, Gabriel s-a gandit sa-si puna in valoare cele doua pasiuni si creeze ceva mai mult. A dat aparatul de fotografiat pe modul video si a inceput sa filmeze videoclipuri cu retete simple, care te fac sa te duci direct la bucatarie, sa le gatesti si tu. Dar pana atunci, te invitam sa afli detalii behind-the-scenes in interviul de mai jos.
Cu ce te ocupi mai exact? De cati ani lucrezi ca fotograf?
Am terminat facultatea de jurnalism, dar momentan sunt consilier de vanzari la Nikon in Cluj Napoca. Primul contact cu aparatul de fotografiat a fost in urma cu foarte multi ani, undeva pe la varsta de 7-8 ani cand am pus mana pe un Smena 8. Din pacate nu mai tin minte care au fost primele fotografii facute dar cu ajutorul fratelui, care este cu 10 ani mai mare si care era, si inca este, pasionat de fotografie am developat si pus pe hartie primul meu film. De atunci fotografia a avut un rol important in viata mea ajungand la un moment dat sa fie si meserie si principala sursa de venit.
Cand si cum ti-a venit ideea sa faci tutoriale video de gatit?
Ideea videoclipurilor a venit ca o provocare proprie, dupa ce am vazut de nenumarate ori niste clipuri de prezentare pentru niste smart TV-uri care intamplator se aflau in fata mea in timpul programului de munca ! Acestea erau o serie de cadre cu primplanuri si macro-uri din diferite domenii inclusiv legate de gatit. Cum gatitul este una din pasiunile mele foarte vechi am inceput prin a filma cadre in timp ce pregateam diferite feluri de mancare! Primele incercari au fost putin mai departe de felul in care vroiam sa arate dar dupa cateva incercari rezultatul a inceput sa ma multumeasca ! COLORFULL DOUGHNUTS este primul videoclip de care am fost suficient de multumit incat sa-l incarc pe YouTube si sa-l fac public. Apoi am incercat ca urmatoarele sa fie tot mai bune si mai bine realizate!
Petreci mult timp in bucatarie?
Imi place sa gatesc, dar nu pot sa spun ca stau foarte mult in bucatarie, de obicei pregatesc mancare pentru o singura servire, nu gatesc niciodata pentru mai multe zile. Nu gatesc in fiecare zi si din pacate mai mananc si nesanatos dar incerc sa limitez cat pot de mult « junk food »-ul.
M-a surprins sa vad ca tutorialele tale vorbesc prin imagini - nu spui cantitati de ingrediente, arati metoda de preparare in loc sa pui un text. De ce ai ales sa le faci asa?
Principala provocare, dupa cum spuneam, a fost sa realizez niste video-uri foarte bine executate tehnic si editate intr-un mod cat de cat original. Am vazut destul de putine cadre de genul celor pe care le filmez eu si de obicei ele se regasesc in reclame sau prezentari de produse. Eu am vrut ca retetele pe care le pregatesc sa fie complete si in videoclip sa se regaseasca aproape toti pasii de executie. Am avut cereri pentru a pune ingredientele si cantitatile si probabil ca le voi adauga in descrierea videoclipului. Sa spunem ca realizarea tehnica si editarea au fost principalele lucruri urmarite, reteta plasandu-se pe locul doi.
Ai studio propriu sau le faci in bucatarie?
Toate videoclipurile sunt realizate in bucataria proprie, iar echipamentul este cat se poate de simplu. Pentru “negrul plin” care e caracteristica tuturor clipurilor folosesc cateva blaturi si coli de carton negre pe care le pozitionez in diferite moduri in functie de cadrul filmat ! Dupa cum spuneam echipamentul tehnic e foarte simplu : un aparat de fotografiat compact (unul bunicel), o lumina continua destul de puternica si 2 trepiede (unul mic si unul mare). Atat!
Cat timp lucrezi pentru un video? Ce dureaza cel mai mult si cum decurge mai exact filmarea pentru un episod?
Dureaza destul de mult! Pentru un clip de 1 :30 min de obicei filmez o zi si apoi editez o zi ! De exemplu o reteta care in mod normal dureaza 30 min pot ajunge sa o filmez si cate 6 ore. Fiecare cadru de obicei il realizez de cate 2-3 ori dar au fost cazuri in care am repetat si de 10 ori (cadrul in care ouale se ciocnesc cred ca a fost repetat de vreo 15 ori :)) Inainte de filmare imi notez principalele cadre pe care le doresc si etapele filmarii, uneori am o idee si stiu exact cum vreau sa arate o anumita secventa si pana nu iese cum imi doresc nu renunt (domino-ul cu biscuiti din CHEESECAKE este un exemplu).
Ce fel de retete alegi?
Incerc sa aleg retete care arata apetisant sau care cred ca as putea sa le fac sa arate altfel. Totodata le aleg pe cele care arata bine in imagine tocmai din acest motiv deserturile au intaietate.
Ce gatesti de obicei acasa?
Pizza – e unul din felurile de mancare preferate pe care imi pace sa le fac apoi imi vin acum in minte : pancakes, omleta, mancare chinezeasca, salate de obicei feluri de mancare care se prepara repede.
Filmezi ce gatesti sau incerci si retete noi, special pentru tutoriale?
De obicei aleg retete speciale pentru videoclipuri…imi place cum arata ciocolata si cum se mixeaza albusurile in cadru, incerc sa ma feresc de a gati pe ochiul de la aragaz pentru ca e greu de filmat deasupra lui fara un echipament putin mai complex, momentan cele mai multe sunt deserturi binenteles, pentru ca sunt mai apetisante, dar devine din nou o provocare sa realizez si mancare care sa arate la fel de apetisant si pe parcursul procedeului de gatire.
Ce te atrage mai mult - gatitul sau fotografia?
Cred ca sunt domenii total diferite si nu pot fi comparate si clasificate in functie de preferinte, dar eu sunt norocos ca nu trebuie sa aleg… am reusit sa le imbin pe amandoua intr-o pasiune noua.
De unde te inspiri pentru retete noi?
Internet binenteles… desi am gasit si la un anticariat o serie de carti de bucate. E de-ajuns sa vad o poza cu un desert interesant si deja ma gandesc cum sa-l transform intr-un videoclip.