O serie complexa de actiuni compune cel mai amplu program gastronomic desfasurat sub egida „Sarbatoarea Gustului”: “Lectiile Gustului”, “Chef in campus”, ‘’Atelier de formare profesionala - preparare terina cu foie gras de rata’’, ‘’Gusturi si destinatii europene”, „Cupa Romaniei de Sandwich”, ‘’Degustare Beaujolais Nouveau by Paul Bocuse”, “Intrecerea ospatarilor”.

Astfel, in perioada 13-16 noiembrie, la standul Sarbatoarea Gustului din cadrul RomHotel, cei prezenti au avut ocazia sa afle secretele celor mai talentati Chefs ai bucatariilor franceze, spaniole, grecesti, belgiene, dar si din Romania.  

“Suntem in plina desfasurare cu Sarbatoarea Gustului. Ne bucuram ca avem ocazia sa aducem un plus de savoare prin preparatele traditionale specifice unor tari cu o activitate gastronomica atat de cunoscuta tuturor. Daca in anii precedenti festivalul a fost desfasurat intr-un cadru mai restrans, anul acesta fenomenul a luat amploare, iar lucrul acesta ne bucura foarte mult”, a declarat Daniel Dobre, organizatorul festivalului.

Atelierele si concursurile care au facut deliciul publicului in aceasta perioada au adus un aport important in ceea ce priveste rafinarea gustului, dar si educarea elevilor care vor sa urmeze o cariera in domeniul gastronomiei.

Intersectie de Meserii
Joi 13 Noiembrie, Patrick Pettenuzzo de la Sarbatoarea Gustului, Sebastian Soltan profesionist Horeca de la Macromex si Marie Carels - maestru ciocolatier de la Carelsco Chocolaterie, le-au prezentat liceenilor clasei a 11-a de la Scoala Centrala, o parte din meseriile cu mestesug, cele de bucatar, brutar, ciocolatier si cofetar.
“Cum Romania este o tara cu un potential extraordinar de mare atat din punct de vedere turistic cat si agricol, este extrem de important sa le deschidem tinerilor liceeni orizontul catre meseriile din aceste domenii”, a declarat Daniel Dobre, organizatorul festivalului.

Gusturi si destinatii europene
Evenimentul din cadrul Sarbatorii Gustului desfasurat joi 13 noiembrie la Romexpo, a avut drept obiectiv prezentarea unor preparate traditionale din cateva tari europene: Franta, Spania, Grecia,  Belgia, dar si din Romania, a specificitatilor si metodelor de preparare a acestora.

Publicul a avut ocazia sa savureze delicioasa paella preparata de Juan Duarte de la restaurantul Allioli. Apoi, sa adulmece mirosul de paine greceasca pregatita de Iannis Sarantis de la Casa Greceasca Ellinikon si sa-si incante simturile cu preparate traditionale, pregatite intr-un mod inedit de Chefs ai restaurantului cu specific romanesc Barbizon Steak House din cadrul Pullman Hotel. Branzeturile frantuzesti au fost pe gustul invitatilor, iar desertul, unul artizanal, alcatuit din ciocolata belgiana combinata cu branza Roquefort Papillon, faurit de Marie Carles de la Carels Chocolaterie, alaturi de nemaipomenita amandina a celor de la Barbizon Steak House, au incantat simturile publicului prezent la eveniment.

Atelier de coacere paine si preparare terina cu foie gras de rata
Vineri 14 noiembrie, elevii Colegiului Economic Viilor au participat activ la evenimentele organizate in cadrul Romhotel. Gratie lui Chef Samuel Le Torriellec de la restaurantul L’Atellier, impreuna cu Chef Patrick Pettenuzzo, elevii au fost initiati in tainele prepararii terinei cu foie gras, precum si a realizarii foie gras cald la tigaie.
In plus, Sebastian Soltan de la Macromex – La Lorraine, le-a dezvaluit elevilor cele mai eficiente modalitati de preparare si coacere a painii. Scopul acestor intalniri a fost acela de a veni in sprijinul elevilor care vor sa patrunda in tainele acestor meserii si sa cunoasca cele mai bune metode prin care pot ajunge sa le practice.

Cupa Romaniei de Sandwich
Este un concurs care a adus la start deopotriva profesionisti, pe 15 noiembrie, dar si juniori - „bucatarii de maine” pe 16 noiembrie, care s-au intrecut in a prepara cel mai delicios, sanatos si savuros sandwich, sub atenta supraveghere a unui juriu format din cadre didactice, Chefs, jurnalisti si formatori.
Iar pentru ca Sarbatoarea Gustului sa se termine in acelasi registru al bunului gust, evenimentele care vor urma vor fi unele inmiresmate de mirosul imbietor al vinului frantuzesc si de iscusinta ospatarilor.

Degustare Beaujolais Nouveau by Paul Bocuse
Pentru francezi a devenit o sarbatoare nationala. De mai bine de 60 de ani, Beaujolais Nouveau   este un eveniment aparte care se celebreaza in intreaga lume pe data de 20 noiembrie. Si cum Romania face parte din cadrul tarilor francofone, se va alatura si ea sarbatorii si o va celebra la Hotel Epoque, joi 20 noiembrie 2014, de la ora 19:00.
Pe langa incantarea simturilor cu aroma fructata a vinului Beaujolais Nouveau by Paul Bocuse, invitatii vor avea ocazia sa savureze deliciosul foie gras Rougie, alaturi de branzeturi frantuzesti; si pentru ca seara sa fie una la superlativ, chansonetele ii vor purta pe oaspeti pe ritmurile unduite ale Senei.

Intrecerea ospatarilor
Sarbatoarea Gustului 2014 va continua intr-un mod inedit si competitiv. Mai exact, pe 22 noiembrie, va avea loc la Plaza Romania ‘’Intrecerea ospatarilor“. Un eveniment concurs din cadrul ‘’Sarbatorii Gustului’’, unde ospatarii isi vor masura dibacia, eleganta si indemanarea in fata unui juriu exigent si a unui public numeros si dornic de spectacol.
Elita bucatarilor profesionisti sustine si adera la valorile promovate de Sarbatoarea Gustului, incurajand un comportament gastronomic echilibrat. Lectiile Gustului vor fi organizate si in alte orase din tara in urmatoarele cinci luni, sub acelasi slogan, „Bun pentru gust, bun pentru sanatate, bun pentru planeta!”

Despre Sarbatoarea Gustului
Sarbatoarea Gustului este un festival care vizeaza promovarea gustului, a artei culinare, a meseriilor gustului, a alimentatiei echilibrate, diversitatea gustului dar si pastrarea traditiilor. Cu aceasta ocazie, au loc evenimente cu o ampla implicare in educatia gustului consumatorilor din Romania, ce promoveaza o atitudine Eco-responsabila.  
In cadrul Lectiilor Gustului, elevii claselor primare sunt sensibilizati asupra valorilor gustului si incurajati catre o alimentatie diversificata si sanatoasa.

In editia din 2013, peste 10.000 de elevi din scolile primare s-au intalnit cu profesionisti ai gustului in Bucuresti, Pitesti, Ploiesti, Oradea, Brasov, Cluj, Iasi, Constanta, Timisoara, Craiova, Sibiu, Arad si Suceava. 50 de liceeni ai Scolii Centrale au participat la seminarul Intersectie de Meserii. Peste 500 de studenti din cadrul ASE au luat parte la show-ul culinar interactiv, cu tema „Gustos si sanatos cu buget de student”.

Pentru mai multe informatii:
www.sarbatoarea-gustului.ro
www.facebook.com/SarbatoareaGustului