Gandeste-te cum ar fi ca romanii de la tara sa nu isi mai permita sa manance nici macar o mamaliga, pentru ca pretul porumbului ar fi atat de mare incat sa merite sa manance un hamburger de la fast-food in locul ei. Suna imposibil, dar in alte tari se intampla asa. Nu in privinta porumbului, ci a unui alt aliment considerat pana nu demult unul de baza in alimentatie.
Este vorba despe Bolivia, tara natala a super alimentului quinoa, care pana acum cateva decenii era o curiozitate pentru cercetatori si o necunsocuta pentru multe alte popoare. Acum Bolivia produce si exporta 30 de milioane de tone din aceasta planta la nivel mondial, dar localnicii nu si-o mai permit la mesele lor.
Qunioa – ultimul aliment al incasilor
De mii de ani pe platourile inalte ale Anzilor quinoa a fost singura planta care a infruntat clima rece de la 4.000 de metri altitudine. In Bolivia, Peru sau Ecuador aceasta pseudo-cereala a fost baza alimentatiei. Este numita “mama tuturor cerealelor” si era mancarea oficiala a trupelor armatei Imperiului Incas. Legendele spun ca aceasta planta a fost darul zeilor acum 5.000 de ani pentru locuitorii zonelor aride si reci din Anzi.
Studiile au aratat ca quinoa contine mai multe proteine decat orice alta cereala si are amino-acizi esentiali care ajuta la dezvoltarea tesuturilor. In plus, semintele de quinoa sunt bogate in magneziu si fibre. Desi quinoa poate fi cultivata in multe tari, calitatea celei produse in Bolivia este apreciata la nivel mondial datorita climatului si priceperii fermierilor de aici. Astfel, pretul celei exportate de bolivieni a ajuns sa creasca ametitor in ultimii 25 de ani. Mai exact, un kilogram de quinoa s-a scumpit de 25 de ori in ultimul sfert de secol.
Efectele neasteptate ale popularitatii
Desi cultivatorii bolivieni prospera odata cu cresterea cererii alimentului minune, bolivienii de rand care se hraneau zilnic cu preparate din quinoa nu isi mai permit sa o cumpere. Potrivit New York Times, in timp ce pretul a crescut in ultimii ani, consumul a scazut in aceasta tara cu o treime, iar bolivienii au cautat alternative ieftine pentru mesele lor: orezul sau taiteii.
In plus, pentru ca cea mai mare parte a productiei se duce catre export, chiar si cei care o cultiva au de suferit. The Independent scria ca pana si in randul copiilor fermierilor numarul cazurilor de malnutritie este ridicat.
Un alt fenomen pe care nimeni nu il anticipa atunci cand quinoa crestea in popularitate in toata lumea a fost lupta pentru terenurile pe care aceasta planta poate fi cultivata. In martie 2012, revista Time scria despre violentele ce aveau loc in Bolivia intre comunitatile de fermieri care se lupta pentru fiecare bucatica de pamant. Odata cu incalzira globala tot mai multe zone inalte sunt ferite de inghet, iar numarul terenurilor pe care fermierii isi pot extinde recoltele este in crestere. Batalia pentru ele este ca pe un front de lupta, cu arme si grenade, cu luari de ostatici si zeci de raniti.
Pe langa inaccesibiltatea produsului in randurile bolivineilor, autoritatile au sesizat si schimabarile asupra mediului si ecosistemului. Culturile de quinoa reprezentau pana de curand doar 10% din terenurile Boliviei, restul fiind pajistile inalte unde crescatorii de animale cresteau lame, cele care produceau ingrasamantul natural pentru culturile de quinoa, ceea ce le dadea statutul bio intre producatorii lumii. Acum numarul lamelor este tot mai mic, odata cu invazia cultivatorilor pe terenurile lor.
Ce nu stiai despre quinoa:
- Este o pseudo-cereala, desi si face parte din familia de plante Chenopodioideae laturi de spanac si sfecla.
- Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca proteinele continute de quinoa au aceeasi calitate ca si cele continute de lapte.
- Boabele de quinoa au un gust asemanator cu nuca.
- Quinoa a fost inclusa in randul super alimentelor alaturi de alge, seminte de in, germeni, aloe vera.
- Quinoa se gateste prin fierbere si mai putin prin prajire si poate fi servita drept garnitura in locul orezului, in salate sau ca umplutura pentru diverse feluri de mancare.
- Bolivia produce 46% din cantitatea de quinoa, la nivel mondial. Este urmata de Peru si Ecuador.